(EUROKINISSI)

Ανδρέας Μιχαηλίδης στην Politic: «Ένα ζωντανό συνέδριο σύνθεσης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη»

Για ένα ζωντανό συνέδριο σύνθεσης και πολιτικής δυναμικής, με κύριο σκοπό την ανατροπή της «σκληρά νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης» κάνει λόγο, με συνέντευξή του στην politic.gr, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ο βουλευτής Χίου κι αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη, εκτιμώντας πως θα υπερψηφιστεί με ισχυρή πλειοψηφία από τους συνέδρους.

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ως προς την ακρίβεια, ο κ. Μιχαηλίδης αφήνει αιχμές πως η κυβέρνηση επιτρέπει στα κυκλώματα της αισχροκέρδειας να δρουν ανεξέλεγκτα. «Πώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι υπάρχουν οπωρολαχανικά που ξεκινούν από τον παραγωγό στο υποπολλαπλάσιο της τιμής που τα αγοράζει ο καταναλωτής;», αναρωτιέται σε αυτό το πλαίσιο.
Σε σχέση με τον τουρισμό, εκφράζει την αισιοδοξία του, ως προς τη Χίο τουλάχιστον, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να καταθέσει και την ανησυχία του για τις αυξήσεις, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και τα πολύ αυξημένα κόστη των εισιτηρίων πλοίων κι αεροπλάνων. Κατηγορεί, μάλιστα, την κυβέρνηση πως και στον τομέα αυτό κάνει τον τροχονόμο.

Ο κ. Μιχαηλίδης, εξάλλου, επιχειρηματολογεί και για το γιατί το κυβερνητικό αφήγημα για τη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ διεκτραγωδεί και την προσωπική του δικαστική περιπέτεια ύστερα από μήνυση που ασκήθηκε σε βάρος του ίδιου και 20 αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη με ειρηνικό τρόπο αποτροπή της εκφόρτωσης μηχανημάτων για την κατασκευή των υπερδομών που επιχειρήθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στο λιμάνι της Χίου. Η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή όπου, όπως μας λέει ο βουλευτής Χίου, θα ζητήσει την άρση της ασυλίας του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Μιχαηλίδη:

-Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν ως τον καταναλωτή. Μήπως είναι απαραίτητη μια άλλου είδους αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας;

Η πρόταση που έχουμε υποβάλει στην κυβέρνηση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης, είναι προφανές ότι θα συμβάλει στην ανακούφιση των πολιτών στην σημερινή τραγική συγκυρία που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει, ως γνωστόν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης προφανές είναι ότι οι μειώσεις αυτές από μόνες τους δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξουν και αντίστοιχοι έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς σε όλη την γραμμή από την παραγωγή, στην διακίνηση και στην διάθεση αυτών των αγαθών. Δυστυχώς οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι ορατοί, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτοι και η κυβέρνηση πρέπει να το εξηγήσει αυτό. Είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης των μηχανισμών αυτών ή η επιλογή να αφήσει ανέπαφα τα κυκλώματα της αισχροκέρδειας, τα οποία και η ίδια παραδέχεται οι υπάρχουν και δρουν ανεξέλεγκτα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν οπωρολαχανικά που ξεκινούν από τον παραγωγό στο υποπολλαπλάσιο της τιμής που τα αγοράζει ο καταναλωτής;

-Στο «κράτος των Αθηνών», όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, δεν γίνεται ευρέως γνωστό το τι συμβαίνει στα νησιά μας, ιδίως ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού. Διώκεστε μαζί με 20 ακόμα αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δυναμική αντίδρασή σας στην κατασκευή νέας ημίκλειστης δομής στη Χίο. Από την άλλη, η κυβέρνηση επαίρεται πως έχει μειώσει κι ελέγξει τις ροές κι έχει επαναφέρει την ηρεμία και στα νησιά. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Η κυβέρνηση και ο κ. Νότης Μηταράκης, έχουν επιλέξει να κατασκευάσουν υπερδομές στα νησιά, υπερδομές – φυλακές για χιλιάδες ψυχές ανθρώπων στις εσχατιές του Αιγαίου. Οι τοπικές κοινωνίες, αντίθετα με ό,τι ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Μηταράκης, αντιδρούν στις επιλογές αυτές. Ενδεικτικά αναφέρω τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, για μια μικρή δομή υποδοχής και ταυτοποίησης και ΜΟΝΟΝ και στη συνέχεια ισοκατανομή των ανθρώπων αυτών στην υπόλοιπη χώρα. Ανάλογες είναι και οι αποφάσεις δεκάδων επαγγελματικών, επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων του νησιού. Η αντίθεσή μας, λοιπόν, στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης μας επέβαλε να αποτρέψουμε με ειρηνικό τρόπο την εκφόρτωση μηχανημάτων για την κατασκευή των υπερδομών που επιχειρήθηκε ανήμερα των Θεοφανίων στο λιμάνι της Χίου. Ο Λιμενάρχης Χίου, κ. Βατούσης, σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 20 εκλεγμένων εκπροσώπων της Χίου, ανάμεσα σε αυτούς και σε εμένα ως βουλευτή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπου και θα ζητήσω άρση της ασυλίας μου, προκειμένου να αντιμετωπίσω τις κατηγορίες με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς μου.

Να επισημάνω εδώ την αναγκαιότητα αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στο σύνολό της, καθώς και το γεγονός ότι η κοινή δήλωση ΕΕ– Τουρκίας έχει στην ουσία καταστεί de facto ανενεργός με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Μαζί της και η υποχρέωση του γεωγραφικού περιορισμού για την εξέταση του ασύλου στα νησιά, η οποία είχε επιβληθεί στη χώρα το 2016.

Για το θέμα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών, θα επισημάνω ότι:
α. Οι ροές διαχρονικά ρυθμίζονται κύρια από την γείτονα χώρα, ανάλογα με τις δικές της επιδιώξεις.
β. Η επιδημία του covid19 συμβάλλει αναμφισβήτητα στην μείωση των ροών.
γ. Οι σποραδικές αφίξεις γίνονται στα παράλια του νησιού και οι άνθρωποι που φτάνουν πολλές φορές εντοπίζονται στην ενδοχώρα ή παρουσιάζονται αυτοβούλως στις Αρχές.
δ. Η χώρα εγκαλείται από διεθνείς οργανισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων στη θάλασσα. Πρόσφατα, μάλιστα, η Frontex ανέστειλε την οικονομική συνδρομή της εξαιτίας των αιτιάσεων αυτών.
Θα παραλείψω να αναφερθώ στις φαιδρές επιλογές της κυβέρνησης, όπως τα «αθερινόδικτα», τις οποίες ευτυχώς εγκατέλειψε. Για επανασυνδέσεις και relocations ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Οι διαδικασίες αυτές είναι ουσιαστικά, για τους ανθρώπους που έρχονται στα νησιά μας, μηδαμινές.
Τα παραπάνω νομίζω πως καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί επιτυχίας της πολιτικής της στο μεταναστευτικό.

-Πώς εκτιμάτε πως θα κινηθεί η φετινή τουριστική περίοδος; Ποια είναι τα αιτήματα των νησιωτών που κρίνετε πως δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση;

Οι προκρατήσεις στο νησί μας, όπως δηλώνουν οι πράκτορες, κυμαίνονται στο 70%, σε ένα κατ’ αρχήν ικανοποιητικό επίπεδο. Υπερέχει ο εσωτερικός τουρισμός, ενώ λείπουν, όπως είναι φυσικό, οι ταξιδιώτες από εμπλεκόμενες χώρες στον πόλεμο Ρωσίας– Ουκρανίας. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τις αυξήσεις, κυρίως στην ενέργεια, όπως και τα πολύ αυξημένα κόστη των εισιτηρίων, πλοίων και αεροπλάνων. Τα κόστη αυτά είναι πραγματικά δυσβάστακτα ή και απαγορευτικά για μια οικογένεια για να ταξιδέψει στα νησιά μας. Η κυβέρνηση και στον τομέα αυτό κάνει τον τροχονόμο!

-Πώς προσδοκάτε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επομένη του συνεδρίου του; Συμφωνείτε με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας, ιδίως για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη;

Το 3ο συνέδριο του κόμματός μας, ιδιαίτερα στις σημερινές συγκυρίες προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα. Πέραν από το γεγονός ότι θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία του χώρου μας, καθώς και την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο μέλλον, καλείται να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Θα είναι ένα ζωντανό συνέδριο, σύνθεσης και πολιτικής δυναμικής σε μια αριστερή– προοδευτική και δημοκρατική πορεία με κύριο σκοπό την ανατροπή της σκληρά νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτοτάκης. Οι ευθύνες που έχουμε όλοι για το εγχείρημα αυτό είναι μεγάλες. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι μας θα εκτιμήσουν αυτή την αναγκαιότητα. Η πρόταση του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα είναι σε θετική κατεύθυνση και θα υπερψηφιστεί με ισχυρή πλειοψηφία από τους συνέδρους. Είναι μια πρόταση που κατοχυρώνει την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση των ανώτερων και ανώτατων οργάνων του κόμματός μας.

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Υπό συζήτηση το να διαγραφούν τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων άνω των 60

Loading