Άννα Ευθυμίου: Φέρνει στη Βουλή τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εργασιακού εκφοβισμού

Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία πήρε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, καταθέτοντας αίτημα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής για συζήτηση των ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, αλλά και του εργασιακού εκφοβισμού.

propoli

Η κ. Ευθυμίου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο σκοπός της συζήτησης αυτής θα έγκειται στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να εξετασθεί αρμοδίως η δυνατότητα θέσπισης πρόσθετων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των έκνομων αυτών πράξεων, που έχουν βαθιές και επιζήμιες συνέπειες για τα ίδια τα θύματα, αλλά και έντονες κοινωνικές προεκτάσεις».

Και συμπληρώνει με νόημα: «Ο καταιγισμός αυτών των καταγγελιών και η μείζονα σοβαρότητα του τεράστιου αυτού κοινωνικού θέματος με ώθησε, τόσο ως βουλευτής που ασχολούμαι ενεργά με τα κοινωνικά θέματα όσο και ως νομικός και μάχιμη εργατολόγος, άμεσα, ήδη από τις 20-01-2021, να επισκεφτώ τον Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., κ. Μπούγα, όπου και ανήκω, προκειμένου να θέσω υπόψιν του αφενός την αξιολόγησή μου ότι είναι ανάγκη να προβούμε σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και αφετέρου να του εκθέσω τις απόψεις μου και προτάσεις μου επί του θέματος».

Προτάσεις επί των θεμάτων

Μάλιστα, η κ. Ευθυμίου προχώρησε και στην κατάθεση προτάσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Ορισμένες εκ των προτάσεων είναι οι παρακάτω:

Aliri

– Η αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού στιγματισμού.

– Η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

– Η ενσωμάτωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας

– Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τα αδικήματα λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, όπως για παράδειγμα εξέταση επιμήκυνσης του χρόνου παραγραφής τους, ιδίως δε στην περίπτωση που τα θύματα είναι ανήλικα.

– Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών βίας, όπως για παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, που εκτείνεται από την ανεπιθύμητη επικοινωνία, το «τρολάρισμα» και τον κυβερνοεκφοβισμό έως τη σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα “στρώνει χαλί” για ψηφιακούς νομάδες και επενδυτές

Loading