“Άνθρακας” ο… θησαυρός για νέες παροχές Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ

Με σχεδόν άδειο καλάθι ανεβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ καθώς ο… θησαυρός για υποτιθέμενες νέες παροχές αποδεικνύεται πως ήταν τελικά “άνθρακας”. Κάπως έτσι τελείωσε νωρίς η φημολογία ότι επίκειται νέα στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και στην λεγόμενη μεσαία τάξη που γονατίζουν καθημερινά από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίαζαν χθες πως δεν υπάρχουν κάπου “παρκαρισμένα” λεφτά τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μοιράσει κατά το δοκούν, συμπληρώνοντας οτι η αντίληψη ότι η οικονομική πολιτική είναι ταυτισμένη με ένα “καλάθι” παροχών, δεν είναι απλά αναχρονιστική, είναι λάθος. Ο αντίλογός τους στα ζητήματα της καθημερινότητας που “καίνε” τους πολίτες ήταν πως η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, συνδέεται με τις πολιτικές ανάπτυξης και τις μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες προκύπτει και το μέρισμα που διανέμεται στη συνέχεια.

propoli

Όσον αφορά στις οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης; Αυτές, όπως όλα δείχνουν, αρχίζουν και τελειώνουν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ήδη ψηφιστεί και ως εκ τούτου η έμφαση στη φετινή ΔΕΘ θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού στον οποίο έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν… φτάνουν

Είναι προφανές ότι δημοσιονομικά η χώρα δεν βαδίζει σε σωστό δρόμο και αυτό προκύπτει και από την ομολογία του υπουργείου Οικονομικών ότι τα αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, είναι σε ταμειακή βάση και όχι σε δημοσιονομική βάση. Ως εκ τούτου οφείλονται σε έναν βαθμό και στην συλλογή εσόδων που αφορούσαν το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2022.

Με λίγα λόγια, από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει πως ναι μεν υπάρχει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Ιούλιο, όμως αυτή υπολογίζεται δημοσιονομικά σε 874 εκατ. ευρώ και όχι 2,34 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η ταμειακή υπεραπόδοση.

Τη στιγμή μάλιστα που στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει ήδη συμπεριληφθεί πρόβλεψη για καλύτερη απόδοση ύψους 1,7 δις ευρώ στο σύνολο του έτους σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, όπως και αύξηση δαπανών.
Συνεπώς η εκτέλεση του Προϋπολογισμού δεν εμφανίζει αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας αλλά θετικές αποκλίσεις σε βάση μόνο ταμειακή.

Δείτε επίσης: ΑΑΔΕ: «Ντου» εφοριακών σε χώρους εκδηλώσεων – Πως από τις κριτικές στο διαδίκτυο εντοπίζονται οι φοροφυγάδες

Loading