ΣΥΡΙΖΑ: «Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι πολιτική επιλογή» – Οι 5 προτάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι πολιτική επιλογή» – Οι 5 προτάσεις

Στην προτελευταία θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς τις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και ζητώντας αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το 2023 η Ελλάδα διέθεσε 3,3% του ΑΕΠ για τη δημόσια εκπαίδευση, έναντι 4,7% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών, πάνω μόνο από τη Ρουμανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η εικόνα που προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2026 είναι ακόμη πιο προβληματική, καθώς, όπως σημειώνει, η Παιδεία περιορίζεται ως ποσοστό των κρατικών δαπανών, την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες σχολείων και πανεπιστημίων.

«Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι πολιτική επιλογή», αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων, τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις ανάγκες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη.

Παράλληλα, το κόμμα υπογραμμίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αποτυπώνεται σε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, περισσότερους εκπαιδευτικούς, σύγχρονες υποδομές και ίσες ευκαιρίες.

Οι 5 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει πέντε βασικούς στόχους για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση:

  • 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο, με ενιαία ένταξη των υφιστάμενων τύπων λυκείων.
  • Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.
  • Σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών, με έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των χώρων.
  • Ενίσχυση της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης, ώστε να παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε κάθε παιδί.

Το κόμμα καταλήγει χαρακτηρίζοντας τη δημόσια Παιδεία επένδυση στη νέα γενιά, την κοινωνική κινητικότητα, τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας, συνδέοντας τη συζήτηση για τη χρηματοδότησή της με τις γενικότερες πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Loading

Play