Αβραμάκης: Η κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ο Λευτέρης Αβραμάκης ζητά εξηγήσεις για την περαιτέρω υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Πενήντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 7063/03.06.20) με την οποία ζητούν εξηγήσεις για την περαιτέρω υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ),  και τη γενικότερη προσπάθεια αποδυνάμωσης κάθε ελεγκτικού μηχανισμού για την προστασία των εργαζομένων. 

propoli

Οι Βουλευτές κάνουν εκτενή αναφορά στην συστηματική απουσία ελέγχου των επιχειρήσεων μέχρι το 2014 για τον έλεγχο τήρησης της εργατικής νομοθεσία και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, παραθέτουν τις πολιτικές που εφάρμοσε η ΝΔ μέχρι το 2014 προκαλώντας την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ.

Σε αντιδιαστολή με τις μέχρι το 2014 πολιτικές, αναδεικνύουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και για την βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητά του. 

Μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΝΔ, ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε μια Γενική Διεύθυνση  της νεοσύστατης Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) καταργώντας ταυτόχρονα και την ειδική ελεγκτική αποζημίωση.

Τώρα, δημιουργεί μια νέα διεύθυνση στην ΕΑΔ με αρμοδιότητες αντίστοιχες της Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, ενέργεια που αναπόφευκτα θα προκαλέσει ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο αρμοδιοτήτων.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Είναι σαφές ότι η ΝΔ κλείνει διαρκώς το μάτι σε φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιους λόγους, ο επικεφαλής της ΕΑΔ, προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, αποφάσισε ότι χρειάζονται δύο υπηρεσίες που θα έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες αρμοδιότητες σε ότι αφορά τους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

Η ανάθεση του έργου των ελέγχων στη μία ή την άλλη υπηρεσία με τις ίδιες αρμοδιότητες, προφανώς θα καθορίζεται από τον επικεφαλής της ΕΑΔ, που εκ των πραγμάτων θα επιλέξει και θα ορίσει και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη υπηρεσία.

Είναι νομίζω σαφές, ότι ανοίγει διάπλατα μια κερκόπορτα χειραγώγησης των ελέγχων, όπως είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή υποβάθμισης του ΣΕΠΕ σε Γενική Διεύθυνση, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης».

Πηγή: e-vima.gr

Δείτε ακόμη: Μητσοτάκης για ψηφιακό μητρώο: Σημαντική τομή για την καθημερινότητα των πολιτών

Loading