Χατζηδάκης στη Βουλή: Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει αύξηση 70 ευρώ το μήνα

Αύξηση 70 ευρώ το μήνα θα έχει κάθε δημόσιος υπάλληλος δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα και θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτό, “ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα λάβει ένα οφέλος που ανέρχεται σε 1.292 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, με τις πρόσθετες αυξήσεις ή απαλλαγές που θα ισχύουν από το 2023 (όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ.λπ.), το οφέλος για τον μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται στα 2.084 ευρώ ετησίως.”

propoli

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος θα λάβει μια μηνιαία αύξηση 70 ευρώ. Επιπλέον, το επίδομα για τα τέκνα θα αυξηθεί κατά 20 έως 50 ευρώ, ενώ το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κατά 30%. Επίσης, θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για μισθολογικές αυξήσεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων. Συνοψίζοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν παιδιά και λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης, θα επωφεληθούν αναλογικά περισσότερο.

Ο υπουργός, επισήμανε πως: «Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Τα ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα ρεκόρ στις εξαγωγές. Η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες. Οι 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας. Δεν έτυχαν. Πέτυχαν. Ήταν αποτέλεσμα της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς μιας κυβέρνησης που αποφάσισε να μην πέσει στον πειρασμό του λαϊκισμού και να μην προσπαθήσει να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά να εφαρμόσει πολιτικές που πέτυχαν αλλού»

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Δουλειές – Εισόδημα» σημειώνοντας ότι «η βασική μας στόχευση θα είναι ανάπτυξη, νέες και καλύτερες δουλειές, μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες και στήριξη των ευάλωτων. Η στήριξη των εξαγωγών θα συνεχιστεί. Η πρόκληση είναι η Ελλάδα να γίνει ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστική, ολοένα και περισσότερο εξαγωγική». Δεσμεύτηκε «για αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030, με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027».

Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκαν οι ανταγωνιστικοί τομείς της χώρας, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία, η ναυτιλία και οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών. Ο ομιλητής τόνισε τη σημασία της συνέχισης των ενισχύσεων και των κινήτρων για τις συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Ο υπουργός, δεσμεύτηκε ότι «θα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, να στηρίζουμε έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα και να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά».

Market pass
Για την μάχη του πληθωρισμού, ο υπουργός είπε πως θα συνεχίσει η στήριξη με τo market pass, σημειώνοντας πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού μειώνεται – στο 1,8% για τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- με την Ελλάδα να βρίσκεται από το τέλος στην ΕΕ στον πληθωρισμό, ενώ και στον πληθωρισμό τροφίμων που είναι υψηλότερος η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τόνισε ότι «θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα τόσο στο επίπεδο των ελέγχων της αισχροκέρδειας όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τα δυο αυτά εργαλεία είναι από τα βασικότερα που διαθέτει κάθε οργανωμένη Πολιτεία».

Κόκκινα δάνεια
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, ο υπουργός είπε πως «προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Δεύτερον, μελετούμε νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη φυσικά σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων!» Σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας προχωρήσουμε σε νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία. Έχουν νομοθετηθεί πρόσφατα τόσο η αναβίωση των 120 δόσεων για παλαιούς οφειλέτες όσο και οι 72 δόσεις για πιο πρόσφατους σχετικά οφειλέτες». Ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες «να σπεύσουν μέχρι τέλος Ιουλίου και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που υπάρχει διευκρινίζοντας πως για την επανένταξή τους στις 120 δόσεις αυτό που τους ζητείται είναι η καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων και αυτομάτως αναβιώνει το καθεστώς στο οποίο έχασαν την πρόσβασή τους.

Φοροδιαφυγή
Ο υπουργός, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων», επισημαίνοντας πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους».

Γι’ αυτό και έως τους πρώτους μήνες του 2024 δρομολογούνται: Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ. Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών. Παράλληλα εντός του 2024 συνεχίζονται τα ψηφιακά μέτρα όπως: η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής. Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης. Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων.

Δείτε επίσης: Ρεκόρ χρόνου και αριθμού ομιλητών σημειώθηκε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Loading