Δ. Κουτσούμπας: Επικίνδυνες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όπου ετοιμάζεται συνεκμετάλλευση και άλλες υποχωρήσεις

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Real FM» είπε ότι το έγκλημα κατά της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο καθένας προωθούσε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

propoli

Ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανακηρύχθηκε ιδιώνυμο αδίκημα η αντίσταση κατά των πλειστηριασμών και τώρα η ΝΔ επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας και η ΝΔ συστηματοποιεί την διαδικασία του προηγούμενου νόμου και του νόμου Κατσέλη.

«Ο συνένοχος στο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ρίξει τα βάρη μόνο στον άλλο ένοχο, την ΝΔ, μήπως και ξεχάσει ο λαός και «πέσει στα μαλακά» ο ίδιος ο Τσίπρας, η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αφού ουσιαστικά αυτός άνοιξε και προώθησε παραπέρα αυτό το έγκλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κουτσούμπας επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη τους σχετικά με τις τοποθετήσεις τους για τα 6 ν.μ., και τα 12 ν.μ., και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κυβερνητική θέση «που καθόρισε ως “κόκκινη γραμμή” τα 6 ν.μ., των χωρικών υδάτων» γιατί «όλα αυτά αφήνουν περιθώρια και δίνουν άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του Ερντογάν με το Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με μια αμφιλεγόμενη και καιροσκοπική θέση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., νότια και ανατολικά της Κρήτης, εδώ και τώρα, τροφοδοτεί την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αυτή την περίοδο».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., είναι δικαίωμα που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καιισχύει για κάθε χώρα και για τη χώρα μας, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας.

«Όμως την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι σήμερα δεν είναι απαραίτητο ότι αυτό, παρότι είναι δικαίωμα, κατοχυρωμένο από τη διεθνή σύμβαση να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ή να λειτουργήσει ως πανάκεια απέναντι στην τούρκικη επιθετικότητα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, μπορεί να περιπλέξει ακόμα παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που βέβαια είναι σε βάρος των λαών όλης της περιοχής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ, υπενθύμισε ότι η ΕΕ συνδέεται με ισχυρά συμφέροντα με την Τουρκία και ταυτόχρονα τα βασικά κράτη-μέλη της συμμετέχουν (και) στην άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία, το ΝΑΤΟ και δεν θέλουν να υπάρξει κανένας κλονισμός της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγάς του.

Είπε ότι ο Ερντογάν κινείται ασκώντας συνεχώς πίεση και προβάλλοντας διαρκώς σε όλα τα επίπεδα διεθνώς, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των επικίνδυνων αυτών εξελίξεων «θερμό επεισόδιο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Το ζήτημα είναι ποιός θα το χρεωθεί».

Για το ΚΚΕ το ζήτημα «δεν είναι διάλογος ή πολεμική εμπλοκή. Όλοι, ακόμα και ο Ερντογάν, διάλογο λένε. Το θέμα είναι το περιεχόμενο του διαλόγου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα αυτό είναι ανοιχτό γιατί ο Ερντογάν έχει διεκδικήσεις με τη “Γαλάζια Πατρίδα”, έχει ανοίξει όλα τα θέματα, γενικώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στη λογική του διαλόγου αλλά από τη σκοπιά της υποχώρησης της Ελλάδας στις απαιτήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και από τη σκοπιά αυτή ετοιμάζεται, όσο γίνεται πιο σύντομα μέσω αυτού του διαλόγου, και η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της Α. Μεσογείου και άλλες υποχωρήσεις».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η Χάγη δεν θα λύσει τα προβλήματα» και γιατί έχει αλλάξει ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων και γιατί η Τουρκία στο σχετικό συνυποσχετικό -που πρέπει να υπογραφεί πριν την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο- θα θέσει όλες τις διεκδικήσεις της.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ΚΚΕ «έχει ερωτηματικά για την ελληνοαλβανική προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο και συγκεκριμένα τι θα περιέχει το συνυποσχετικό» με δεδομένο ότι «η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μειωμένη επήρεια στα Διαπόντια νησιά στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία και αυτό πλέον αποτελεί προηγούμενο».

«Ήδη δηλαδή είχαμε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη συμφωνία με την Ιταλία, τουλάχιστον στα θέματα της αλιείας. Άρα υπάρχουν ερωτηματικά και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα περιέχει το συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ποιά θα είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά και συνολικότερα γι’ αυτό που ονομάζεται “Χάγη” σήμερα», πρόσθεσε.

Ως προς την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, μίλησε για τις σχέσεις «αγάπης και μίσους συνεχώς» Ρωσίας-Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ και ειδικά με τις ΗΠΑ, βάσει της γενικής γραμμής του ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας.

Είπε ότι είναι θετικό να γίνονται επισκέψεις και να ανταλλάσσονται απόψεις και η επίσκεψη Λαβρόφ έχει τέτοια σημασία μετά από πολύ καιρό, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις και έχει συμμετάσχει σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού ως σύνολο, ούτε της Ελλάδας».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις της πανδημίας «οι οποίες γίνονται ανησυχητικές όταν δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα».

«Δεν είναι ουσιαστική λύση ένα μερικό ή ένα γενικό lockdown» πρόσθεσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η επίκληση της ατομικής ευθύνης είναι κολοβή όταν δεν συνοδεύεται από απαραίτητα μέτρα εκ μέρους του κράτους και της κυβέρνησης».

©Πηγή: amna.gr

Loading