Δ. Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι το ΚΚΕ «θα καταψηφίσει τα Πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν έλθουν στη Βουλή, όπως έκανε και με την ίδια τη Συμφωνία», ενώ σημείωσε ότι «είναι το ΚΚΕ εκείνο που επιβεβαιώνεται απο τις σημερινές εξελίξεις όταν έχουμε τη ΝΑΤΟϊκή -πλέον- σύμμαχο, Βόρεια Μακεδονία, να προχωρά στις συγκεκριμένες προκλήσεις».

propoli

Λαμία- Δ. Κουτσούμπας: «Να πάει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται…»

Δ. Κουτσούμπας: ΚΚΕ δυνατό, δεν υπάρχει άλλη λύση – Η ΕΕ γίνεται όλο και χειρότερη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ όπου πατάει το πόδι του αξιοποιεί υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα τέτοιου είδους, υποδαυλίζει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους λαούς, ώστε να προωθεί τους δικούς του σχεδιασμούς. Ο ρόλος του, ειδικά στα Βαλκάνια και στην περιοχή της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό».

Ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας, απάντησε: «Δεν συμφωνούμε, ούτε τρέφουμε ελπίδες για έναν διάλογο που στηρίζεται στον “οδικό χάρτη” που αποφασίστηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με γνώμονα ακριβώς τη συγκράτηση της Τουρκίας στην “αγκαλιά” του. Γιατί ξέρουμε ότι τα “ανταλλάγματα” θα πλήττουν τα αδιαπραγμάτευτα για εμάς κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού. Δεν συμφωνούμε με έναν διάλογο που έχει στο επίκεντρό του τις μπίζνες ανάμεσα στις οικονομικές ελίτ των δύο χωρών, που, βήμα το βήμα, θα οδηγήσουν και στην ανάγκη διευθετήσεων στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν περισσότερο».

«Συμφωνούμε με τον διάλογο, τη συνεργασία και τον κοινό αγώνα των δύο λαών, για να μπορέσουν να ζήσουν δίπλα-δίπλα, έξω από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και απαλλαγμένοι από τους εκμεταλλευτές τους. Αυτό υπηρετεί και η σταθερή συνεργασία του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά το Παλαιστινιακό επεσήμανε: «Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του Δεκεμβρίου του 2015. Αντί για αυτό, βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίζει απροκάλυπτα το κράτος-κατακτητή του Ισραήλ και τα άλλα κόμματα να δίνουν άλλοθι με τη στάση τους, υιοθετώντας από την πρώτη στιγμή το πρόσχημα περί “αυτοάμυνας”. Νομίζουμε ότι πρέπει και αυτό να είναι ψηλά ανάμεσα στα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές».

Στην ερώτηση γιατί έχει σημασία να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, απάντησε πως «η ΕΕ και η πολιτική της αλλάζουν μόνο προς το χειρότερο και αυτό δείχνει και η συνολική της πορεία», υπογραμμίζοντας ότι «η ελπίδα βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτήν την Ένωση των μονοπωλίων και των λόμπι της διαφθοράς».

«Προφανώς αυτήν την πολιτική δεν την αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά. Γιατί και στις σημερινές συνθήκες παλεύουμε, με τους ευρωβουλευτές μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να μπαίνουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, να πετυχαίνουμε και κατακτήσεις. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν συγκρούεσαι με ένα αντιλαϊκό πλαίσιο και όχι όταν το αποδέχεσαι αυτό. Μάλιστα, έτσι φαίνεται να σκέφτεται και ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κόσμου, που δηλώνει ότι θέλει να αποδοκιμάσει τις πολιτικές της ΕΕ στις ευρωεκλογές και μπορεί να το κάνει με την ψήφο στο ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος συζήτησης στον προοδευτικό χώρο μετά την κάλπη και εάν το ΚΚΕ θα μετέχει, ο γγ της ΚΕ του κόμματος ανέφερε: «Με συγχωρείτε, αλλά δεν ξέρω τι το προοδευτικό έχει να λες ότι “το κεφάλαιο είναι εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων”, να λες το ΝΑΤΟ “ιερή αμυντική συμμαχία”, να διεκδικείς το “πατρίς-θρησκεία-οικογένεια” και όλα τα υπόλοιπα που ακούμε από τον κύριο Κασσελάκη. Επίσης, δεν ξέρω τι προοδευτικό έχει να είσαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αρκεί να αναθεωρηθεί πρώτα το άρθρο 16, να είσαι υπέρ των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, αρκεί να είναι χαμηλό το αντίτιμο, όπως λέει ο κύριος Ανδρουλάκης».

«Η μόνη σχέση που μπορεί να έχει το ΚΚΕ με μια τέτοια πολιτική είναι να βρίσκεται απέναντί της, να την αντιπαλεύει, όπως κάνει καθημερινά με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, και να αγωνίζεται για να κερδίζει έδαφος η πραγματική πρόοδος, που βρίσκεται στον αντίποδα των παραπάνω», σημείωσε.

Ερωτηθείς πώς εκτιμά ότι θα μετασχηματιστεί «ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» μίλησε για «μία πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν εμφανιστεί εξ’ Αμερικής ο κ. Κασσελάκης που φαίνεται να υιοθετεί και ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, από το life style μέχρι και στοιχεία τραμπισμού και εθνικιστικής ρητορικής».

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε αυτούς «που αισθάνονται αριστεροί και δεν ανέχονται τον εκφυλισμό αυτόν να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να μη μπουν ξανά στον ίδιο “φαύλο κύκλο”, όπως τους καλεί, για παράδειγμα, η Νέα Αριστερά, τα στελέχη της οποίας είναι συνυπεύθυνα για τα παραπάνω».

«Το ίδιο ισχύει και για τους λαϊκούς ανθρώπους που ψήφισαν, κάτω και από εκβιαστικά διλήμματα, τη ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές και θέλουν σήμερα να της στείλουν με ψήφο στο ΚΚΕ ένα μήνυμα ότι δεν ανέχονται το “41%” να είναι η απάντηση στην ακρίβεια, στην υπερφορολόγηση, σε όλα», συμπλήρωσε.

Τέλος, χαρακτήρισε «προεκλογική κοροϊδία και τίποτα περισσότερο» την επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, για την ακρίβεια και τόνισε: «Πραγματική λύση αποτελούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα το ΚΚΕ στη Βουλή και τις παλεύει στο κίνημα, για κατάργηση των έμμεσων φόρων στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, φορολόγηση των μεγάλων ομίλων και υπογραφή, σε κάθε κλάδο, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, σαν πρώτα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading