Δείτε live την εξειδίκευση των μέτρων για τις μειώσεις στους λογαριασμούς

Oι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν μεταξύ άλλων επιστροφή 600 ευρώ στα νοικοκυριά και οριζόντια έκπτωση 50% στους λογαριασμούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

propoli

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών είπε: 

  1. Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.
  2. Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ,. ευρώ. 
  3. Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 45 εκατομμύρια. 
  4. Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δις ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα απορροφηθεί το 70 με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας. 

Αποζημίωση 600 ευρώ: Επιστρέφουν στους λογαριασμούς οι επιβαρύνσεις

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως πρόσθετη επιβάρυνση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θεωρείται η κατανάλωση πάνω από τις 300 kWh που δεν καλυπτόταν έως σήμερα από επιδότηση

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τον μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταργήσει έμμεσα και προσωρινά τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί προσωρινά και έμμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει οδηγήσει σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος ενώ έχουν ήδη γίνει νομικές κινήσεις για την κατάργησή του. Από τον Ιούλιο λοιπόν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, οι διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου αποσυνδέονται από τους λογαριασμούς ρεύματος της χώρας.

Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Αναδρομική επιστροφή 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ρεύμα – Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής (vid)

Loading