Δένδιας: Η Χίος και όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα προς τη γείτονα χώρα Τουρκία έστειλε σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου από τη Χίο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 111 χρόνια από την απέλευθέρωση του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό

«Υπάρχουν, είπε, ισχυρισμοί, ότι τα νησιά μας επικάθονται πάνω στην Ασιατική υφαλοκρηπίδα. Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να πω ότι είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, αυτοί οι ισχυρισμοί.Αυτό δεν ισχύει, η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια».

propoli

Επίσης ο κ. Δένδιας μετέφερε, μήνυμα στήριξης της Χίου από την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτή η στήριξη δεν αφορά μόνο στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού αλλά πρώτιστα και μέγιστα στην εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τη σημερινή επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία παρατήρησε ότι «και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτήν τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του Δικαίου και με την πλευρά των νικητών».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Μάρκος.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνου από τον κ. Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση τμημάτων της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), της στρατιωτικής μπάντας της, εθνοφυλάκων, μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου, μελών συλλόγων κ.ά.

Τέλος, επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ στο λιμάνι της Χίου, όπου ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη, πλωτάρχη Ροδάμανθο Βασκάκη, για την αποστολή της.

Δείτε επίσης: Ισραήλ: Στους 1.400 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Τα έγγραφα με τις εντολές προς τους τρομοκράτες

Loading