(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Μέσα στη βουλή η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη

Το χαμηλότερο ποσοστό που “χτυπάει” η Νέα Δημοκρατία είναι το 38,6% και το μεγαλύτερο το 44,2% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 41,4%

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheToC, καθώς απομένουν λιγότερες από 10 ημέρες από τις κάλπες, δείχνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να δει τα ποσοστά της να έχουν και περαιτέρω αύξηση και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο κόμμα και διασφαλίζει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικούσε και το ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να παρουσιάσει μείωση των ποσοστών του, είτε μια μικρή άνοδο. Το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αυξήσει αξιόλογα τα ποσοστά του και ίσως να έχει και μείωση.

propoli

Η σύνθεση της νέας Βουλής θα είναι πιθανώς 7κομματική, δηλαδή μπαίνουν στη Βουλή και η Πλεύση Ελευθερίας και το κόμμα Νίκη, χωρίς να αποκλείεται να είναι και 8κομματική, δηλαδή να καταφέρει και το ΜεΡΑ25 τελικά, να περάσει το όριο του 3%. Αλλά δεν αποκλείονται και εκπλήξεις, καθώς στον χώρο των μικρών κομμάτων το ένα κόμμα διεκδικεί τις ψήφους του άλλου και η δεξαμενή είναι περιορισμένη. Δηλαδή μπορεί να δούμε αύξηση των ποσοστών της Νίκης σε βάρος του Βελόπουλου ή το αντίθετο και στο τέλος να μείνει ο ένας από τους δύο ή ακόμα και τα δυο κόμματα έξω από το Κοινοβούλιο.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση για πρώτη φορά και του κόμματος Σπαρτιάτες που στηρίζει ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Αλλά δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες εισόδου στη Βουλή.

Οσον αφορά το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα, οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν τον κ. Τσίπρα να παραιτείται σε περίπτωση που τα ποσοστά του κόμματος είναι το ίδιο απογοητευτικά με τον πρώτο γύρο, δεν φαίνεται όμως να συμφωνεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν ανατροπές και περιπέτειες.

Ας δούμε κατ΄αρχάς την κάρτα με την πρόθεση ψήφου:

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 37,7%, ΣΥΡΙΖΑ 18,4%, ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 6,8%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,6%, Νίκη 3% και ΜεΡΑ25 2,5%. Στην έρευνα, επαναλαμβάνουμε, για πρώτη φορά εμφανίζεται και το κόμμα Σπαρτιάτες (1,3%) που στηρίζει ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης.

Στην εκτίμηση ψήφου, φαίνεται ότι η Ν.Δ κρατάει και αυξάνει τις δυνάμεις της ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ετσι συγκεντρώνει το 41.4% (είχε 40,7% στις εκλογές της 21ης Μαΐου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκοπική επίδοση 20.2% (20,07%). Επομένως η μεταξύ τους διαφορά πάει στο 21.2%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΠΑΣΟΚ 11% (11,45%), ΚΚΕ 7.5% (7,2%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1% (4,45%) και ακολουθούν ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗ που με αντίστοιχα ποσοστά 3.9% και 3.3% μπαίνουν σε αυτή την φάση την Βουλή. Έτσι εμφανίζεται η εικόνα μίας επτακομματικής Βουλής, αφού το ΜΕΡΑ 25 με επίδοση 2.8% φαίνεται να μην εξασφαλίζει την είσοδό του στην Βουλή. Για πρώτη φορά εμφανίζονται οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με 1.5%, ενώ ένα 4.3% δηλώνει άλλο κόμμα.

Ετσι φαίνεται ότι το χαμηλότερο ποσοστό που “χτυπάει” η Νέα Δημοκρατία είναι το 38,6% και το μεγαλύτερο το 44,2% με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 41,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει και στο 18%, αλλά μπορεί να φθάσει και στο 22,4%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 20,2%, περίπου στα ίδια με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η δημοσκοπική επίδοση του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο χαμηλότερη από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο 11% από το 11,45% της πρώτης κάλπης, αλλά μπορεί να βρεθεί και λίγο παραπάνω, στο 12,8%, ή και ακόμα χαμηλότερα, στο 9,2%.

Από την εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλα τα μικρά κόμματα μπορεί να βρεθούν και εκτός Βουλής, με πιο απίθανο το ενδεχόμενο για την Ελληνική Λύση που έχει ενα μαξιλάρι ασφαλείας και ακόμα και στην χειρότερη επίδοσή της, φθάνει μια ανάσα από το 3%.

Δείτε επίσης: Τι άλλαξε στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό την τετραετία 2019-2023

Loading