Στο 16ο συνέδριο της ΝΔ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης ανέδειξε την πολιτική κυριαρχία της παράταξης, τονίζοντας τη σύνδεση της με τους ψηφοφόρους μέσω των αρχών της ασφάλειας, της εθνικής ταυτότητας και της προστασίας των συνόρων. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ, μετά την περίοδο των μνημονίων, όχι μόνο επιβίωσε πολιτικά αλλά και ενισχύθηκε, διατηρώντας μια ισχυρή αξιακή σχέση με την κοινωνία.
Ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι η σχέση της ΝΔ με τους ψηφοφόρους της βασίζεται στις αρχές «του έθνους, της θρησκείας και της οικογένειας», σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά, που, όπως είπε, έχουν οικοδομήσει τη δική τους σχέση μόνο πάνω στην ευημερία. «Όταν το κόμμα τους δίνει, το ψηφίζουν και όταν δεν δίνει, καταρρέει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημαντική ήταν η αναφορά του στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά προασπίζεται «προστατευμένα σύνορα, ισχυρή πατρίδα και ελεγχόμενο μεταναστευτικό». Υπογράμμισε ότι η παράνομη μετανάστευση «δεν μπορεί να είναι λύση για κανένα πρόβλημα γιατί είναι η ίδια το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη μετακίνηση πληθυσμών, αλλά αφορά και «ένα σκληροπυρηνικό Ισλάμ που έρχεται επιθετικά στην Ευρώπη». Παράλληλα, απέρριψε τη λογική ότι το δημογραφικό μπορεί να λυθεί μέσω της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «το δημογραφικό είναι εθνικό πρόβλημα και όχι αριθμητικό».
Κλείνοντας, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γεννιούνται περισσότεροι Έλληνες μέσω κινήτρων και πολιτικών στήριξης της οικογένειας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί «τον βασικό της αξιακό κώδικα, τον κώδικα της γαλάζιας παράταξης» και προκάλεσε σε δημόσια συζήτηση όσους αυτοπροσδιορίζονται ως πιο δεξιοί εκτός ΝΔ.
![]()
