Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ενισχύεται και δεν πλήττεται, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρεται σε συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μαρινάκης τονίζει ότι η δημιουργία Μητρώων Τύπου και η δημοσιοποίηση της κρατικής διαφήμισης συμβάλλουν στη διαφάνεια και την αξιοκρατία στα δημόσια ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δημοσιογράφων, όπως η κατάργηση της απλής δυσφήμισης και η αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs), είναι καθοριστικές για την ελευθερία του Τύπου. Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν αναγνωριστεί από την Κομισιόν ως «εξαιρετικά θετική» πρόοδος.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις που σήμερα διαμαρτύρονται για την ελευθερία του Τύπου δεν είχαν υλοποιήσει αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν και είχαν προχωρήσει σε απειλές και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων. Το παραμύθι περί αμφισβήτησης της ελευθερίας του Τύπου είναι, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, μια επιχείρηση παραπληροφόρησης από πολιτικούς που επενδύουν στον λαϊκισμό.
Ο υφυπουργός καταλήγει ότι η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης για τη Δημοκρατία, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ευθύνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και νόμου.
![]()

