Επ. Ελέγχου της Βουλής: Σήμερα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των 300 – “Δεν τίθεται ζήτημα επανελέγχου της δήλωσης του ζεύγους Μητσοτάκη”

Η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση κατά την οικονομική χρήση του 2019

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των 300 της Βουλής καθώς και των λοιπών πολιτικών προσώπων, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 11 το πρωί από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

propoli

Η δημοσιοποίηση αφορά τις δηλώσεις που υπέβαλαν το 2020 πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Συνεπώς, θα δημοσιευτούν στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών κατά την οικονομική χρήση του 2019

Μια μέρα, πάντως, πριν από τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ελέγχου ήγειρε ζήτημα επανελέγχου της δήλωσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε όλα τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ζήτησε επίσημα τον επανέλεγχο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τελικά η υπηρεσία που συνεπικουρεί το έργο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες θα ελέγξει τα νέα στοιχεία και θα καταθέσει σχετικό πόρισμα. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πως ο πρωθυπουργός στη δήλωση πόθεν έσχες για το 2017 αναφέρει ότι η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχει μεταβιβάσει δωρεάν το ποσοστό συμμετοχής της (δηλαδή τα 950 εταιρικά μερίδια που κατείχε) στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures και τα έτη 2018 – 2019 δεν δήλωσε τη συμμετοχή της συζύγου του στη γαλλική εταιρεία.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή έκανε γνωστό ότι δεν τίθεται ζήτημα επανελέγχου της δήλωσης του ζεύγους Μητσοτάκη, η οποία ελέγχθηκε και αρχειοθετήθηκε, κάτι, όμως, το οποίο εξακολουθεί να αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι κάνουν τον έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είναι ενδεκαμελής και προεδρεύεται από τον Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Αθανάσιος Μπούρα, αλλά η πλειονότητα των μελών της δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά προέρχονται από τη Δικαιοσύνη ή εκπροσωπούν θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας.

Ειδικότερα, τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι οι:

*Λουκάς Μόρφης, Αρεοπαγίτης.

*Σοφία Βιτάλη, Σύμβουλος της Επικρατείας.

*Βασίλειος Αραβαντινός, Σύμβουλος της Επικρατείας.

*Βασιλική Προβίδη, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

*Παναγιώτης Καραγιάννης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

*Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρημ/σης της Τρομοκρατίας & Ελέγχου Δ.Π.Κ..

*Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

*Χρίστινα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

*Σταύρος Κελέτσης, Βουλευτής της Ν.Δ.

*Σπυρίδων Λάππας, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής είναι οι εξής:

*Βασίλειος Υψηλάντης, Βουλευτής της Ν. Δ., αναπληρωτής του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Αθανάσιου Μπούρα.

*Ζαμπέτα Στράτα, Αρεοπαγίτης, αναπληρωτής του Αρεοπαγίτη Λουκά Μόρφη.

*Γιαννουλάτου Ρωξάνη, Σύμβουλος της Επικρατείας, αναπληρώτρια της Συμβούλου Σοφίας Βιτάλη

*Χρήστος Λιάκουρας, Σύμβουλος Επικρατείας, αναπληρωτής του Βασιλείου Αραβαντινού.

*Γρηγόριος Βαλληνδράς, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναπληρωτής της Συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Βασιλικής Προβίδη.

*Όλγα Σμυρλή, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναπληρώτρια του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Καραγιάννη.

*Ιωάννης Αγγελής, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναπληρωτής της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης Άννας Ζαϊρη.

*Κωνσταντίνα Μαστρογιάννη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναπληρώτρια του Διοικητή ΕΑΔ Άγγελου Μπίνη.

*Γεώργιος Πάσχας, αναπληρωτής της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.

*Ιωάννης Μπούγας, Βουλευτής Ν.Δ., αναπληρωτής του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Κελέτση.

*Παύλος Πολάκης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναπληρωτής του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σπυρίδωνα Λάππα.

Δείτε επίσης: Η ατζέντα της ημέρας – Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει εκπροσώπους κομμάτων για το Κυπριακό

Loading