Ερντογάν: «Παραγωγική και ειλικρινής» η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν – “Είναι θετική για το μέλλον”

Ο απόηχος της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του Τούρκου ηγέτη.

Ως «Παραγωγική και ειλικρινή» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία που δεν είναι εφικτό να επιλυθούν.

propoli

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι στις «εκτεταμένες συνομιλίες» του με τον Τζο Μπάιντεν καλύφθηκαν αρκετά ζητήματα, όπως η συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε ακόμα στη μακρόχρονη φιλία του με τον ηγέτη των ΗΠΑ ενώ χαρακτήρισε ως «θετική για το μέλλον» τη συγκεκριμένη συνάντηση, την παρθενική μεταξύ τους από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος του ανέφερε ότι είναι πιθανό να επισκεφτεί την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι ανέπτυξε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας, αναφορικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, όπως και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος από το οποίο έχει αποκλειστεί η Άγκυρα.

Παράλληλα, αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε με σαφήνεια τη θέση της Άγκυρας και πως η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν.

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θεωρεί εξόχως σημαντική τη στήριξη των ΗΠΑ, σε οικονομικό, επιμελητειακό και διπλωματικό τομέα, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις δυνάμεις της Τουρκίας να μην αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Άλλωστε, η Άγκυρα έχει δηλώσει προθυμία  να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ τέλος έγινε αναφορά στη συνάντηση που είχε πιο πριν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ερντογάν εξωτερίκευσε πως του μετέφερε πως η Τουρκία και η Γαλλία έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε Συρία και Λιβύη.

Δείτε επίσης: Υπέρ της «αναβίωσης των διάυλων διαλόγου με την Ελλάδα» ο Ερντογάν – «Συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading