Andrea Bonnetti

Ευοσμίτισσα σε Τσίπρα: «Όλο για εσάς μιλάμε» (vd+pics)

Στην αγορά του Ευόσμου Θεσσαλονίκης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με μικρομεσαίους καταστηματάρχες κι εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται από την ύφεση.

«Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος, δεν αντέχει άλλο», έλεγαν μεταξύ των άλλων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν συνεργάτες του στο Politic.

propoli
Andrea Bonetti
Andrea Bonetti
Andrea Bonetti

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τις συζητήσεις που είχε μαζί τους, τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» και υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί κεφάλαιο κίνησης στη μικρομεσαία επιχείρηση, ενώ επανέλαβε ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της.

«Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ, πού είναι όλα αυτά;», αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, όταν καταστηματάρχες του περιέγραψαν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με το άνοιγμα της αγοράς μετά από την καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Andrea Bonetti

Περπατώντας στα μαγαζιά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σημείωναν πόσο «πεσμένα» είναι τα πράγματα, ενώ μιλώντας για υποσχέσεις της κυβέρνησης όπως, για παράδειγμα, τη μείωση της προκαταβολής, τα χαρακτήριζαν «κοροϊδία».

Συγκεκριμένα, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος με γυαλιά βεβαίωσε ότι κράτησε και τα 16 άτομα από το προσωπικό που εργάζονται στην επιχείρησή του, «αλλά θέλουμε και στήριξη από το κράτος».

«Αν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα καταρρεύσει η αγορά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, πελάτισσα σε κατάστημα ρούχων του είπε:

«Ο κόσμος έχει παρωπίδες.

Ψηφίζουν αυτούς που μας έφεραν στα μνημόνια.

Το ίδιο και το ίδιο.

Είμαστε αγανακτισμένοι.

Μαζευόμαστε και όλο για εσάς μιλάμε!

Ειλικρινά δεν ξέρω και τα παιδιά μας τι θα γίνουν».

Σε ένα άλλο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης διαμαρτυρήθηκε για το δάνειο που ενώ έχει εγκριθεί, δεν εκταμιεύεται:

«Εμένα έχει εγκριθεί από την τράπεζα το δάνειο και έχει κολλήσει στο ΤΕΠΙΧ», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δηλαδή δεν υπάρχουν τα χρήματα;

Να ξέρουμε, να μην μας κοροϊδεύουν ότι υπάρχουν για να ξέρουμε να ορθοποδήσουμε μόνοι μας».

Ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η ύφεση μας συνάντησε πριν τον κορονοϊό.

«Κυκλοφορούσα τα Χριστούγεννα στην αγορά και μου έλεγαν οι καταστηματάρχες πως είναι τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών.

Ήρθαν τα νούμερα προχθές και είδαν ότι η ύφεση από τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει», τόνισε. 

Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Εύοσμου, εκείνος τον ευχαρίστησε για όσα έκανε για το δήμο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και ιδίως για τη στήριξη στην κατασκευή του 25ου δημοτικού σχολείου του δήμου.

Τέλος, μιλώντας με εκπροσώπους φορέων του εμπορικού κόσμου της περιοχής της δυτικής Θεσσαλονίκης του ζήτησαν μέριμνα στο θέμα των ενοικίων, καθώς το 60% που πρέπει να πληρώσουν παραμένει δυσβάσταχτο γι’ αυτούς, αφού τα μαγαζιά είχαν κλείσει και τα έσοδα μηδενίστηκαν.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει εξ αρχής την εμπροσθοβαρή ενίσχυση των επιχειρήσεων και της εργασίας, δηλαδή να επιδοτούν τις επιχειρήσεις και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και μισθολογικό κόστος, και μετά από την επανεκκίνηση «αυτό που προτείναμε είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση με το κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να ξεκινήσει και να πάρει μπρος η μηχανή».  

 

«Το μετρό η μεγαλύτερη απάτη του Μητσοτάκη»

«Το μετρό είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη όπου περιοδεύει από το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και κατήγγειλε την κυβέρνηση που με τις αποφάσεις της «ένα έργο το οποίο θα ήταν ανάσα πνοής για την πόλη, ποιότητα ζωής για τους Θεσσαλονικείς και θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020 τελικά παίρνει παράταση συνολικά μέχρι το 2023 και βλέπουμε».

Γιατί, όπως επεσήμανε, χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και επιπλέον υπάρχει φόβος για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι κάτι σπάνιο, αφού, όπως είπε, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις στους εργολάβους.

«Και το 2012- 2015 το ίδιο έγινε.

Και τώρα, όπως βλέπουμε, και αυτή η καθυστέρηση θα γίνει στην πλάτη των Θεσσαλονικέων που δεν θα έχουν μετρό αλλά θα κοστίσει και δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος αυτής πολιτικής απόφασης.

Andrea Bonetti

Έκανε, μάλιστα, λόγο για μία απόφαση που είναι «σε βάρος του λαού και της πόλης της Θεσσαλονίκης, που δικαιούται να έχει ένα σύγχρονο έργο, ένα έργο πνοής.

Όχι το 2024 και βλέπουμε, αλλά φέτος, το 2020, όταν μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί».

Αντ’αυτού, όπως επεσήμανε, τον τελευταίο χρόνο δεν γίνονται εργασίες για το μετρό παρά μονάχα για την απομάκρυνση των αρχαίων.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη «χείριστη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς», τονίζοντας πως υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η ποιότητα ζωής τους «εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Andrea Bonetti

Γ.Σ.

Loading