Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δηλώσεις Αντώνη Μωϋσίδη σχετικά με την πολιτική λειτουργία του οργανισμού

Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Δηλώσεις Αντώνη Μωϋσίδη σχετικά με την πολιτική λειτουργία του οργανισμού

«Είναι προφανές ότι τα ΚΥΔ και o τεχνικός σύμβουλος λειτουργούσε σαν μια μέγγενη έναντι των αγροτών. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια του με τη συνδρομή του κράτους.» Αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού την περίοδο 21/4/2015 μέχρι 23/6/2016, Αντώνης Μωϋσίδης. Παράλληλα επεσήμανε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν ένας οργανισμός που ασκεί πολιτική «Ούτε σχεδιάζει, ούτε ασκεί πολιτική. Είναι για να εφαρμόζει ειλημμένες αποφάσεις. Και όχι απαραίτητα από τη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Μωϋσίδης προσθέτοντας ότι στο διάστημα της θητείας του, «η διοίκηση του Οργανισμού κατέβαλε πολλές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο μηχανισμός του οποίου είχε σοβαρή έλλειψη αποθηκάριων.»

«Ήταν μια ιδιόμορφη και δύσκολη χρονιά. Ήταν η έναρξη της νέας ΚΑΠ και της περιόδου 2014 – προσπαθούσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα. Ήταν η μόνη χρονιά που δεν υπήρξαν δημοσιονομικές διορθώσεις ή πρόστιμα», ανέφερε ο μάρτυρας. Σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία προσωρινών δικαιωμάτων, απάντησε ότι «εμείς με την τεχνική λύση δεν ασχοληθήκαμε, την πήραμε ως δεδομένη για να την εφαρμόσουμε.»

«Με πάσα ειλικρίνεια, ποτέ μα ποτέ ο Υπουργός της εποχής εκείνης (Βαγγέλης Αποστόλου), δεν παρενέβη στο έργο του ΟΠΕΚΕΠΕ… Οφείλει να μην εξαρτάται ο Οργανισμός από το υπουργείο.» Όπως είπε ο κ. Μωϋσίδης, «δεν γίνεται πέντε πρόεδροι σε πέντε χρόνια να αλλάζουν συνέχεια», προσθέτοντας ότι «άκουγα διάφορα για προβλήματα, αλλά ποτέ στη θητεία μου δεν άκουσα για κύκλωμα.»

«Σε σχέση με τα ΚΥΔ, δεν είχα ακούσει τότε αυτά που ακούγονται σήμερα. Αυτά που λέγονται σήμερα είναι ανήκουστα σε σχέση με τέτοιου ήθους, μεγέθους και σύνθεσης ενός προβλήματος. Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, απάντησε ότι επί θητείας του στον Οργανισμό «ποτέ δεν επιτρέψαμε ατομικές επισκέψεις για προσωπικά ζητήματα.»

Απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σχετικά με τους λόγους που δεν προχώρησε η εναλλακτική λύση για αντικατάσταση του τεχνικού συμβούλου, ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε ότι οι προσλήψεις για την στελέχωση του Οργανισμού ήταν μια μακροπρόθεσμη ιστορία.»

«Αυτή την κατεύθυνση δουλέψαμε και την δουλειά την παραδώσαμε στην επόμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τώρα, το πρόβλημα ήταν ότι ο Οργανισμός είχε όλα τα στοιχεία, αλλά τα είχαν και τα ΚΥΔ και το «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», τα οποία δεν είδαν ευχάριστα τις διάφορες προσπάθειές μου να σπάσει το μονοπώλιο», παρατήρησε ο κ. Μωϋσίδης.

Loading

Play