Χωρίς προβλήματα και χωρίς πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγιναν οι πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες, κατά τη θητεία του στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του οργανισμού Αλ. Οφίδης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Οφίδης πρόσθεσε ότι και τις δύο πληρωμές του 2013 και του 2014 τις κάναμε χωρίς προβλήματα και χωρίς να έχουμε επιπτώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Λαζαρίδη, σχετικά με καταγγελίες για εικονικούς δικαιούχους ή παράνομη χρήση δικαιωμάτων από βοσκότοπους.
Αναφερόμενος στην «τεχνική λύση», ο κ. Οφίδης υπογράμμισε ότι «ήταν μια υπουργική απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, που μας υποδείκνυε να προχωρήσουμε στην πληρωμή» και σημείωσε ότι η «τεχνική λύση» ήταν προσωρινή και ίσχυε μόνο για το 2014.
Σε ερώτηση της εισηγήτριας της μειοψηφίας Μιλένας Αποστολάκη, σχετικά με διευθυντικά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με ποινικό ενδιαφέρον, ο κ. Οφίδης ανέφερε ότι «θα εξετάσει προσωπικά τι συμβαίνει και εάν υπήρχαν υπόνοιες, δεν θα τα διατηρούσα». Αναφορικά με «μεγάλα» αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη που επισκέπτονταν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβεβαίωσε ότι με απόφαση της διοίκησης, «μέχρι το ισόγειο πήγαιναν» στο γραφείο παραπόνων.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του προηγούμενου μάρτυρα Γρ. Αποστολάκου σχετικά με βουλευτές που ζητούσαν παράνομες «εξυπηρετήσεις», ο κ. Οφίδης δήλωσε ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι μόνο βουλευτές επικοινωνούσαν για να μάθουν πότε θα γίνουν οι πληρωμές στους νομούς τους.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
![]()
