Φλαμπουράρης: Η κυβέρνηση λέει «θρασύτατα ψέματα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό και επεξηγεί το πως έδρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για «θρασύτατα ψέματα της κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Αλέκος Φλαμπουράρης βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνου του Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

propoli

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό, τονίζοντας πως η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε κατά τρόπο προστατευτικό της πρώτης κατοικίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανάρτησή του στον “νόμο Κατσέλη” που ίσχυε το 2015 όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση ο οποίος «προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες» και στον «νόμο Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», που «επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και οι νόμοι Κατσέλη – Σταθάκη ενοχοποιήθηκαν από τους διαβόητους “θεσμούς” και τους εγχώριους υποστηριχτές τους, ως εργαλεία “στρατηγικών κακοπληρωτών” και η κατάργησή τους ετέθη ως προϋπόθεση για την έξοδο από τα μνημόνια», εξηγεί και συνεχίζει:

«Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων και όσοι ασκούσαν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Επιπρόσθετα προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια)».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν υποχρεωμένες και δικαστικώς να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας».

Εξάλλου, επισημαίνει πως «τον νόμο αυτόν μάλιστα, τον παράτεινε η κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας». «Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας», προσθέτει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ κάνει αναφορά σε σειρά τροπολογιών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το 2020 με στόχο τη διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και την παράταση ισχύος του νόμου ή την αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών για ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, οι οποίες «απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ».

«Σήμερα, λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν “εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους” και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ, στις ορέξεις τους», υπογραμμίζει και καταλήγει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις (εντός κι εκτός Κοινοβουλίου) και με τους πολίτες αυτής της χώρας θα σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία. Όποτε γίνουν εκλογές μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Άκρως ανησυχητικό περιστατικό η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού

Loading