Στην προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκρότηση της πρώτης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Τουρισμό αναφέρθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, μιλώντας στο Blue Heritage Forum Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Γαλάζια, Κυκλική Οικονομία & Πολιτισμός Ευρωπαϊκή στρατηγική για τον Τουρισμό» που διοργανώνει η BeyondCSR στην ακριτική Φλώρινα. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «ξεκινάμε τον πανευρωπαϊκό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Τουρισμού προκειμένου να καταρτίσουμε την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τουρισμό που θα παρουσιάσουμε στις αρχές του 2026».
Στον αντίποδα αυτής της δράσης, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί τουριστικοί προορισμοί εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, αλλά και του φαινομένου του κορεσμού που παρουσιάζουν κάποιοι άλλοι. Είπε ότι «όλοι οι μηχανισμοί προβολής που λειτουργούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη πρέπει να μετασχηματιστούν σε μηχανισμούς διαχείρισης προορισμών» σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας ως παγκόσμιου προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, έκρινε απαραίτητη την επανακατάρτιση ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα του Τουρισμού, τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε οι περιφέρειες, οι φορείς και οι πολίτες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ.
Προανήγγειλε ότι τις επόμενες βδομάδες θα εγκαινιάσει τον πανευρωπαϊκό διάλογο με τους φορείς της Κρήτης και λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν οι φορείς της Ρόδου. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «θέλω να ακούσω τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των φορέων προκειμένου από τη μία πλευρά, να καταστήσουμε πιο ισχυρό τον τουρισμό και από την άλλη, να προστατεύσουμε ορισμένους από τους προορισμούς».
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για βιώσιμο τουρισμό στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «όσο το κλίμα γίνεται θερμότερο οι προορισμοί στη βόρεια Ευρώπη θα γίνουν περισσότερο ελκυστικοί έναντι των προορισμών της νότιας Ευρώπης». Σημείωσε ακόμα ότι μελέτες δείχνουν ότι μέχρι το 2050 η αύξηση τουριστών στη Βόρεια Ευρώπη θα φτάσει το 10%, ενώ η μείωση στις περιοχές του νότου θα φτάσει το 7%.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης μίλησε για τη γεωπολιτική αξία της περιοχής ως πύλης των δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι «σήμερα αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, διαθέτει δυναμικό πρωτογενή τομέα και είναι μία ανερχόμενη δύναμη στον Χειμερινό Χιονοδρομικό Τουρισμό». Ανέφερε χαρακτηριστικά τους ψηφιακούς νομάδες που ελκύονται από την ομορφιά της περιοχής.
Ανέφερε επίσης τις νέες δυνατότητες στον τομέα της αγροδιατροφής και τις περισσότερες ευκαιρίες που προσφέρονται στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας από 650 επενδυτικά σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή και θα αλλάξουν το οικονομικό χάρτη της περιοχής.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε το πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας, που αναγνωρίζεται από μεγάλους διεθνείς κολοσσούς. Υπογράμμισε την ανάγκη «μετατροπής της βόρειας Ελλάδας σε εκπαιδευτικό πανεπιστημιακό κέντρο» και επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει οικονομική άνθιση στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ