Φραγκογιάννης: “Έχουμε διαφορές με την Τουρκία, όμως αναζητούμε πλαίσιο συνεννόησης για οικονομική και εμπορική συνεργασία”

Συνέντευξή στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ.

Συνάντηση που εντάσσεται στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέπτυξε το ρόλο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ως πεδίο προσέγγισης με τη γείτονα χώρα, ενώ θα εκπροσωπήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάληψη της προεδρίας του οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας SEECP, που συμπεριλαμβάνει τις χώρες των Βαλκανίων, για την επόμενη χρονιά.

«Με την Τουρκία έχουμε τις διαφορές μας. Το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας σε υψηλά θέματα πολιτικής δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θέματα χαμηλής πολιτικής, θέματα οικονομικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Προτείναμε πριν από μήνες στους Τούρκους 15 θέματα. Πρότειναν 8, και την τελευταία στιγμή προσθέσαμε άλλα δύο περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Άρα, καταρχάς υπάρχει μια συναίνεση και μια επιθυμία και από τις δύο πλευρές να δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα θέματα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι πεπεισμένος οτι «εάν καταφέρουμε να προωθήσουμε τα 25 θέματα που απαρτίζουν οικονομικές και εμπορικές διαφορές, αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει και μια πολιτική προσέγγιση των δύο χωρών».

Κάνοντας αναφορά στην επένδυση στην Αστυπάλαια, ο Κώστας Φραγκογιάννης τη χαρακτήρισε ως εμβληματικό έργο καθώς περιλαμβάνει πρωτοπορία, κάτι καινοτόμο.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέλυσε το οτι όλα αυτά που γίνονται ή θα γίνουν στην Αστυπάλαια, το κάθε τι ξεχωριστά, έχει γίνει σε διάφορα μέρη παγκοσμίως, όχι όμως όλα μαζί ταυτόχρονα και συνδυαστικά στο ίδιο νησί.

«Πηγαίνουμε και κλείνουμε τις ντιζελογεννήτριες και βάζουμε ένα ειδικό σύστημα το οποίο παράγει ενέργεια για το νησί. Το δεύτερο το οποίο κάνουμε, είναι να αντικαταστήσουμε σταδιακά, δίνοντας πάρα πολύ ισχυρά κίνητρα, τόσο εμείς όσο και η Volkswagen, τα αυτοκίνητα του νησιού με ηλεκτρικά οχήματα» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε οτι αυτό συνιστά ένα πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση της χώρας οραματίστηκε, το αποτύπωσε σε ένα σχέδιο δράσης, το υιοθέτησε η Volkswagen και το ενίσχυσε, ενώ παραμένει ανοιχτό για συνεργασία με οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Δείτε επίσης:  Ισραήλ: Ο κεντρώος Μίκι Λεβί εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Κοινοβουλίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading