Στη χθεσινή πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια Αττικής, καθώς και στις επερχόμενες καιρικές συνθήκες, αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξή του στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά προκλήθηκε από καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ σε μεικτή ζώνη κατοικιών και πρασίνου. Η φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία λόγω ακαθάριστων ρεμάτων, ωστόσο η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση πολιτών και περιορισμό των ζημιών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 40 απεγκλωβισμοί, ενώ τρία σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλες δέκα κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Ο υπουργός εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες και όλους όσοι συνέβαλαν στην υπερπροσπάθεια.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που αναμένονται. Περιοχές όπως η Αττική, η Εύβοια, η Λακωνία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα βρίσκονται στο επίπεδο 4, με πιθανότητα ανόδου στο επίπεδο 5 την Κυριακή. Υπήρξε επίσης ενημέρωση για αυξημένη επιφυλακή και τα κλειστά πάρκα και άλση στις περιοχές σε πορτοκαλί συναγερμό.
Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε τη σημασία της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι, «όσα μέσα και αν διαθέτουμε, η πρόληψη σώζει». Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να καθαρίζουμε και να συντηρούμε τα οικόπεδά μας, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε ραγδαία σε ακαθάριστα οικόπεδα.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στη Χίο, όπου κάηκαν περίπου 41.000 στρέμματα, επισημαίνοντας ότι ενεργοποιήθηκε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ