Γαλλία: Σήμερα ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών – Υψηλή αποχή

Ο πρώτος γύρος αποτέλεσε χαστούκι για την πλειοψηφία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές – Ρεκόρ αποχής κατέφραψε πάλι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγεται σήμερα στη Γαλλία – Η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο ιδιο επίπεδο με την περασμένη εβδομάδα.

Στις 17.00, τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, περίπου μία μονάδα πάνω από το 26,72% του πρώτου γύρου. Ήταν όμως σε ελεύθερη πτώση σε σύγκριση με τις περιφερειακές (50,54%) και διαμερισματικές (41,92%) εκλογές του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

propoli

Το 66,72% απείχε στον πρώτο γύρο

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν το πρωί στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και η πρώτη ερώτηση της ημέρας θα είναι για τη συμμετοχή.

Στις 20 Ιουνίου, τα δύο τρίτα των περίπου 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1958, από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Απογοήτευση από την πολιτική; Καλοκαιρινό σαββατοκύριακο την ώρα που η Γαλλία αίρει τα περιοριστικά μέτρα; Μήνυμα των πολιτών για αλλαγή των θεσμών; Οι λόγοι για την αποχή αυτή είναι διάφοροι.

«Εγώ ψήφισα, αλλά δεν βγαίνει τίποτα», σχολίασε ένας 66χρονος συνταξιούχος στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι κανένα από τα τρία παιδιά του δεν θα ψηφίσει. «Το να ψηφίσεις για την προεδρία έχει νόημα, αλλά για τις περιφερειακές δεν ξέρουμε τίποτα. Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι; Δεν έχω ιδέα», συνόψισε.

Ανησυχία

Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν ανησυχία γι’ αυτούς τους αριθμούς ρεκόρ και εξέτασαν το ενδεχόμενο μερικών αλλαγών.

Στελέχη της πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, τάχθηκαν υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου στο μέλλον ενώ, βραχυπρόθεσμα, άλλοι στοιχημάτιζαν σε μια εκστρατεία «αστραπή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακινηθούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν σήμερα.

Η αποστολή είναι δύσκολη: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, μόνο 36% των Γάλλων λογαριάζουν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Στους χαμένους και η Λεπέν

Την περασμένη Κυριακή, η άκρα δεξιά (Εθνικός Συναγερμός, RN) της Μαρίν Λεπέν δεν ήρθε πρώτη παρά σε μία μόνο περιφέρεια, τη νοτιοανατολική Προβηγκία-Άλπεις Κυανή Ακτή, ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που την έφεραν μπροστά σε διάφορες περιοχές.

Ο  ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν υποτίθεται ότι θα διέπρεπε κατά τη διάρκεια των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κέρδιζε περίπου τις μισές περιφέρειες, ενώ τελικά κέρδισε μόνο 19% συνολικά στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το σκορ του στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Δείτε επίσης: Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές : Σήμερα ο δεύτερος γύρος – Ο πρώτος χαρακτηρίστηκε από αποχή ρεκόρ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading