Γεωργιάδης: «Έρχεται ενιαίος κανονισμός παροχών στον e-ΕΦΚΑ»

Χθες, ο υπουργός Εργασίας, κος Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν ενιαίο κανονισμό για τις παροχές που παρέχονται από τον ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Αυτή η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας ημερίδας που είχε ως θέμα την “Κωδικοποίηση της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας”, όπου μιλούσε ο κ. Γεωργιάδης.

propoli

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε σε σχέση με τον επερχόμενο νέο κανονισμό παροχών στον e-ΕΦΚΑ πως «η κωδικοποίηση είναι η συγκέντρωση όλων των νόμων των κανονιστικών πράξεων έτσι ώστε να μπορούμε να βγάζουμε άκρη σε ένα σύστημα ασφαλιστικό που προέρχεται από συνένωση 155 διαφορετικών ταμείων. Το έργο της κωδικοποίησης του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης διαιρείται σε 11 βιβλία κατά θεματικές, όπως η οργάνωση και λειτουργία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η υπαγωγή στην ασφάλιση, οι συντάξεις, οι εισφορές, οι παροχές και άλλα. Με το εργαλείο της κωδικοποίησης όλα αυτά γίνονται πολύ ευκολότερα. Και το κυριότερο, είναι ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε σωστά τις επόμενές μας πολιτικές. Το επόμενο εγχείρημα θα είναι επιτέλους ο ενιαίος κανονισμός παροχών, όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά για καθαρά πρακτικούς λόγους. Γιατί το να φτιάξουμε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ χωρίς να έχουμε φτιάξει ενιαίο κανονισμό παροχών είναι πρακτικά αδύνατο. Άρα, λοιπόν πρέπει να το κάνουμε και για λόγους δικαιοσύνης και για λόγους πρακτικούς, για να φτάσουμε σε λίγα χρόνια εκεί που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Δηλαδή να ξέρει ο κάθε συμπολίτης μας τα δικαιώματά του, τις υποχρεώσεις του, τα ασφαλιστικά του δικαιώματα, το πότε μπορεί να βγει στη σύνταξη, τι μπορεί να πάρει, τι δικαιούται και αυτά που δικαιούται να τα παίρνει αμέσως χωρίς καμιά καθυστέρηση. Αυτό είναι το όραμά μας για τον ΕΦΚΑ. Δουλεύουμε σκληρά για αυτό και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Παρακολουθώ από τον Άτλαντα την πορεία των εκκρεμών συντάξεων και είμαι ευτυχής γιατί πηγαίνουμε πολύ γρήγορα στο στόχο που έχουμε θέσει».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα χθες ο κος Α. Γεωργιάδης δήλωσε σε σχέση με τον επερχόμενο νέο κανονισμό παροχών στον e-ΕΦΚΑ πως «αυτοί που παίρνουν τα λιγότερα (σ.σ. επιδόματα) είναι οι πολλοί. Άρα όταν μιλάμε για ενιαίο κανονισμό παροχών, είναι αυτοί οι λίγοι που θα χάσουν πολλά και οι πολλοί θα κερδίσουν λίγα».

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος ανέφερε πως σε σχέση με τα έξοδα κηδείας, «αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ. Και οι τρεις αυτοί είναι σήμερα ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ. Πληρώνουν τα ίδια. Αλλά δεν παίρνουνε τα ίδια, τόνισε. Άρα πολύ λογικά λέτε (σ.σ. αναφερόμενος ο κος Γεωργιάδης στο ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ), πρέπει να παίρνουνε τα ίδια. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Εάν με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών πάνε όλοι στα 1.600, προφανώς δεν βγαίνουν τα νούμερα. Το καταλαβαίνετε αυτό. Άρα αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να συναντήσουμε το 750, το 1.000 και το 1.600 σε ένα μέσο όρο».

Δείτε επίσης: Γιαννούλης: «Χαρμολύπη για την αποχώρηση των 9 συντρόφων»

Loading