(Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / EUROKINISSI)

Γιαβάς-γιαβάς, σουλτάν μερεμέτ…

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται…

Η Άγκυρα το απέδειξε πολλοστή φορά, με τη χθεσινή αδικαιολόγητη αντίδραση στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. Και εδώ ταιριάζει “γάντι” η γνωστή ρήση “γιαβάς-γιαβάς, σουλτάν μερεμέτ…”. Δηλαδή, σιγά-σιγά θα σε ραβδίσει (θα σε δείρει) ο Σουλτάνος.

propoli

Ίσως η τελευταία εξέλιξη να αφύπνισε το Μέγαρο Μαξίμου που επιμένει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν την πιο δημιουργική περίοδο. Την πιο θερμή, ναι! Την πιο δημιουργική, όμως; Τουλάχιστον, μετά τη νέα επιθετική ρητορική της Άγκυρας η προσδοκία είναι στο κυβερνητικό επιτελείο να κατάλαβαν πως τα ήρεμα νερά είναι προσχηματικά και ότι στις 13 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος για το ταξίδι του στην Άγκυρα. Γιατί, πίσω από τα χαμόγελα και τα χτυπήματα στην πλάτη κρύβονται τα πισώπλατα μαχαιρώματα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, επιμένουν ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Ενώ περνούν στη διπλωματική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για “παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια ακόμα πρωτοβουλία τη οποία στο κάτω-κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα”, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων.

Επιμένει η Αθήνα για τα θαλάσσια πάρκα

«Οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει. Αυτό δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει, με αφορμή τη σημερινή του επίσκεψη του στη Μυτιλήνη: «Το γεγονός ότι οι Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά για λόγους αναψυχής με διευκόλυνση βίζας είναι μια σημαντική στήριξη της τοπικής οικονομίας.  Μια απτή απόδειξη ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει τελικά μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος και των δύο λαών».
 
Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πράγματι έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, θα είναι η 13η Μαΐου η ημέρα στην οποία θα βρεθώ στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν».

Loading