Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πορεία του «Πίρι Ρέις» και διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει anti-Navtex, και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κίνηση από το ωκεανογραφικό σκάφος. Η συνεργασία στον οικονομικό τομέα με τη Λιβύη προγραμματίζεται για το φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει επιχειρηματική αποστολή και εκπαίδευση των στελεχών της ακτοφυλακής.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Αθήνας σχετικά με το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.
Η Ελλάδα έχει αποστείλει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Λιβύης περί του τουρκολιβυκού μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι Τουρκία και Λιβύη δεν διαθέτουν θαλάσσια σύνορα.
Μέσα στο φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθεί η επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη, με έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της συμμετοχής της Chevron στις ενεργειακές συνεργασίες ΕΕ-ΗΠΑ.
Η κ. Ζωχιού αναφέρθηκε στην προετοιμασία της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις για τη Μέση Ανατολή και θα έχει επαφές με ομολόγους από χώρες της περιοχής.
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις απαραίτητες συναντήσεις και προετοιμασίες του Στρατηγικού Διαλόγου με στόχο τη θαλάσσια ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ