Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη νέα πολυπολική διεθνή τάξη και τη θέση της Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, μιλώντας στην εκδήλωση «The New Multipolar International Order» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στο Τόκιο.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, καθώς η αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας που διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετασχηματίζεται. Η νέα πολυπολικότητα διαμορφώνεται από τρεις βασικούς παράγοντες: τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την τεχνητή νοημοσύνη και τη νέα βιομηχανική επανάσταση, καθώς και τη ριζική αλλαγή στον τρόπο διάδοσης της πληροφορίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφερόμενος στους διεθνείς οργανισμούς, σημείωσε ότι η αδυναμία τους να διαχειριστούν κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδηγεί σε υποχώρηση της πολυμέρειας και στην ανάληψη πρωτοβουλιών από ισχυρά κράτη. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενες δομές του δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, παρουσίασε δύο προσεγγίσεις: μια που βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και μια πιο συναλλακτική. Όπως τόνισε, η Ελλάδα επιλέγει τη συνεπή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, θεωρώντας ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για τις μικρές και μεσαίες χώρες. Η εφαρμογή διαφορετικών μέτρων σε παρόμοιες διεθνείς υποθέσεις υπονομεύει την αξιοπιστία των κρατών, πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, και κάλεσε σε κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της διεθνούς έννομης τάξης, τονίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο είτε είναι ένα ενιαίο σύνολο κανόνων είτε δεν υπάρχει.
![]()

