Το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρέστη στον εορτασμό των πολιούχων του Καστελλορίζου Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελλορίζου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρακολούθησε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καστελλορίζου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος. Μετά, συμμετείχε στη λιτάνευση της ιερής εικόνας, όπου και παρόντες ήταν βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε την έδρα της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.
Ακολούθως, ο υπουργός μετέβη στη Ρω, όπου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της «Κυράς της Ρω», Δέσποινας Αχλαδιώτου, και παρέστη στα εγκαίνια του νέου στρατιωτικού φυλακίου. Η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων φυλακίων, τα οποία συνιστούν τμήματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός τόνισε ότι «οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητας Διεθνούς Δικαίου». Ανέφερε ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ότι η γειτονική Τουρκία, αν υπογράψει, θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τις διαφορές της με την Ελλάδα.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος και είναι αξιόπιστος φορέας που συνδέεται στενά με την ελληνική κοινωνία. «Θα προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ