Κ. Κυρανάκης: το 2026 θα ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο – Κριτική από την αντιπολίτευση για την ασφάλεια

Κ. Κυρανάκης: το 2026 θα ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο – Κριτική από την αντιπολίτευση για την ασφάλεια

Μέσα στο 2026 θα λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιοίκησης στο σιδηρόδρομο σε ποσοστό 100%, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας επεσήμανε την ανάγκη για ασφάλεια στους σιδηροδρόμους, ρωτώντας τον κ. Κυρανάκη αν θα μπορεί το καλοκαίρι του 2026 να δηλώσει ότι ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής. Προκάλεσε επίσης τον υπουργό να εξηγήσει γιατί η εταιρεία Alstom, η οποία καθυστέρησε την υλοποίηση της σύμβασης 717, πήρε ξανά τη σύμβαση το 2025.

Η Σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, δήλωσε ο κ. Κυρανάκης. Εξήγησε ότι τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία έχουν χρονοδιάγραμμα 15 μηνών και παρακολουθούνται τακτικά.

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι η ασφάλεια στο σιδηρόδρομο εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων και ότι τα συστήματα τηλεδιοίκησης θα είναι σε πλήρη λειτουργία το 2026. Το 2019 παραλάβαμε 1% τηλεδιοίκησης, ενώ σε λίγους μήνες θα φτάσουμε το 100%. Αργήσαμε; Ναι, αργήσαμε. Αλλά εμείς το κάναμε. Όχι εσείς, είπε αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε ότι οι σιδηρόδρομοι παραμένουν σε κακή κατάσταση και ότι η μία γραμμή που υπάρχει, δεν λειτουργεί σωστά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αμφισβήτησε την πρόοδο των έργων υποδομής στην Ελλάδα, τονίζοντας την έλλειψη ολοκληρωμένων σιδηροδρομικών αξόνων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος επισήμανε ότι οι πολίτες δεν βλέπουν τη βελτίωση στις υποδομές, αλλά καθυστερήσεις και προβλήματα στη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών απάντησε στις επικρίσεις, τονίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση και αυστηροποίηση των ποινών για λάθη στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το θέμα των τρόλει, με τον κ. Κυρανάκη να εξηγεί τη σημασία της αντικατάστασής τους για τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Loading

Play