Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία που, όπως είπε, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης περί πολιτικής ήττας της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κομματικής αντιπαράθεσης.
Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα αν θα μπορούσαν να είχαν γίνει πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, αναγνώρισε ότι δεν πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, επιμένοντας όμως ότι δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς.
«Εγώ δεν λέω ότι είναι μια ευχάριστη εξέλιξη, αλλά είναι μια εξέλιξη η οποία δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της μέσω συμφωνιών και πρωτοβουλιών που, όπως είπε, δεν είχαν προχωρήσει επί σειρά ετών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη και Δημήτρη Καλογερόπουλου, οι οποίοι άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι και οι δύο ανέδειξαν τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου, αλλά διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό της εξέλιξης ως ήττας.
Οι αναφορές σε Σαμαρά και Καραμανλή βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, καθώς ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε για τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και τόνισε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενιαία περίπτωση.
«Δεν θεωρώ ότι είναι ίδιες περιπτώσεις», ανέφερε, εξηγώντας ότι η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν, κατά την άποψή του, αναπόφευκτη μετά από συγκεκριμένες δημόσιες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική.
«Κανένας δεν χάρηκε εκείνη την ημέρα, ούτε εκείνη την περίοδο, ούτε μέχρι σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξαν διατυπώσεις που, κατά την κυβέρνηση, δεν συμβάδιζαν με την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αντίθετα, για τον Κώστα Καραμανλή ανέφερε ότι έχει διατυπώσει κατά καιρούς επισημάνσεις και ανησυχίες με τρόπο που, όπως εκτίμησε, δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της παράταξης.
«Ιδανικά θα θέλαμε να μην είναι κανένας εκτός, αλλά δεν μπορούμε όμως και να κάνουμε εκπτώσεις σε μια πολιτική η οποία δυναμώνει τη χώρα», πρόσθεσε.
![]()
