Κεφαλογιάννης από Κοζάνη – Καστοριά: “Η Δυτ. Μακεδονία μπαίνει στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων”

Ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικά φέτος που είναι έτος σιδηροδρόμου, έχρισε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης το να μπει η δυτική Μακεδονία στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων.

Αυτό δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών στην συνέντευξη τύπου που ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Κοζάνη και Καστοριά.

propoli

Αναφερόμενος στο ζήτημα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας, μέσω Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής – Πόγραδετς, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι «υπάρχει μόνο μια μελέτη βιωσιμότητας και ότι πρόθεση του υπουργείου αλλά και του ΟΣΕ είναι να εξετάσουν την βέλτιστη δυνατή οικονομοτεχνική λύση».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών πρόσθεσε ότι η διαδρομή προς Πόγραδετς μέσω Φλώρινας Κρυσταλλοπηγής είναι «η πιο χρονοβόρα και η πιο κοστοβόρα από τις άλλες δύο προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε ένα έργο που θα τελειώσει σε πάνω από 10 χρόνια ή ένα έργο που θα γίνει αρκετά νωρίτερα» αναρωτήθηκε, για να προσθέσει ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάτι οριστικό σε ότι αφορά την διαδρομή.

«Ξεκινάμε από μηδενική βάση και ότι η μελέτη που περιλαμβάνει και ζητήματα κόστους θα μας δείξει την βέλτιστη διαδρομή, την οποία στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε με τον ΟΣΕ και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στους πολίτες».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι το κομμάτι της διασύνδεσης Κοζάνης -Σιάτιστας -Καλαμπάκας θα μπει στον Στρατηγικό σχεδιασμό, τη στιγμή που δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την προηγούμενη κυβέρνηση αναφέροντας ότι «η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν ενταγμένη στον Στρατηγικό σχεδιασμό των σιδηροδρομικών δικτύων το 2014 και απεντάχθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019».

Ακόμα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έκανε ειδική μνεία στο θέμα των υδατοδρομίων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση απλούστευε τις διαδικασίες αδειοδότησης και κάλεσε τόσο τον δήμο Καστοριάς όσο και την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας «να φέρουν προς αξιολόγηση τις μελέτες τους για την ίδρυση υδατοδρομίων προκειμένου να τρέξει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση» για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι στις προτάσεις της Περιφέρειας συμπεριλαμβάνονται τέσσερις λίμνες, όπως του Πολυφύτου στην Κοζάνη, της Καστοριάς, της Βεγορίτιδας στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας και της Πρέσπας στην ΠΕ Φλώρινας, για τη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων, έργα που αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού της περιοχής, ευρύτερα στη δυτική Μακεδονία.

Ο Υφυπουργός  συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, ενώ ακολούθως επισκέφτηκε το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Κορεντσίδη.

Στις συναντήσεις παρέστησαν ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

Δείτε επίσης: Σάμος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση, κάηκε ένα σπίτι

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading