Κικίλιας: Έρχονται αλλαγές στα διοικητικά πρόστιμα για τους εμπρηστές – Ανανέωση του στόλου των εναέριων μέσων

Περιμένουμε κύμα καύσωνα, έρχονται δύσκολες ημέρες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημείωσε ότι το εν λόγω υπουργείο είναι στην αιχμή του δόρατος, ο βραχίονας για να πραστατεύει ζωές, περιουσίες και τον πλούτο χώρας, τα δάση μας.

propoli

Σημείωσε ότι η ΕΜΥ θα κάνει ανακοινώσεις για το κύμα καύσωνα, που αναμένεται να αρχίσει από Τετάρτη ή Πέμπτη και θα δούμε πώς θα πάει.

Για αύριο στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων για τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να δούμε πώς θα τους φροντίσουν οι δήμοι και πώς θα οργανωθούν όλος ο μηχανισμός σε ό,τι έχει να κάνει με την  πυροπροστασία.

Ερωτηθείς αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών είπε: «Έχουμε 89 εναέρια μέσα για κατάσβεσης πυρκαγιών, πιο πολλά από ό,τι στην αρχή τετραετίας και σε όλα τα χρόνια. Όμως είμαστε στο επίπεδο της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Κικίλιας έφερε το παράδειγμα Καναδά όπου μένονται εκατοντάδες πυρκαγιές και 900 εκατ. στρέμματα απανθρακώθηκαν.

«Προφανώς είμαστε hot spot στη Μεσόγειο, είναι εδώ η κλιματική κρίση και θα μας απασχολήσει γιατί απαιτείται μέριμνα και εκπαίδευση των πολιτών γι’ αυτό που έρχεται στον πλανήτη.

«Έχουμε χιλιάδες πυροσβέστες, οργανωμένη δομή, εθελοντές, πολίτες και δήμους και μεγάλη κινητοποίηση, όμως ποτέ κάτι δεν είναι αρκετό όταν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες» είπε και συνέχισε:

«Η κουλτούρα των εκκενώσεων έχει εγκαθιδρυθεί ως στρατηγική και δείχνει ότι αποδίδει. Η προσοχή πρέπει να είναι μεγάλη. Όμως πρέπει να σας πω και πυρκαγιές θα έχουμε και πλημμύρες θα έχουμε, θα κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα».

Ακολούθως ο κ. Κικίλιας προανήγγειλε την αλλαγή των διοικητικών προστίμων «που θα συνάδει με αυτό που είδαμε τα τελευταία χρόνια στα πρόστιμα που μπαίνουν για τα ζώα συντροφιάς. Θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. 

Σημείωσε ότι από 1/1/23 είχαμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους προκλήσεων πυρκαγιών, 86 εκ των οποίων ήταν από αμέλεια. «Όμως κάποιοι βάζουν φωτιές καθ’ έξιν, παίρνει εγκληματικές διαστάσεις η αμέλεια στην πρόκληση πυρκαγιών και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.
Δεν μπορεί να είναι ίδιο το πρόστιμο σε κάποιον που έκανε άπαξ το λάθος και σε κάποιον που βάζει φωτιά καθ’ έξιν. Δεν θα είναι 200 και 300 ευρώ, αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Αγορά εναέριων μέσων

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης προανήγγειλε ακόμη ότι «τρέχουμε κι ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου μας, τα εναέρια μέσα. Τα Canadair CL-215 είναι 45 ετών. Θα αγοράσουμε καινούρια Canadair, ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό».

Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε: «Όμως, τα εναέρια μέσα βοηθούν στην κατάσβεση, οι πυροσβέστες μας και οι επίγειες δυνάμεις είναι αυτές που τελικά σβήνουν τις φωτιές. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους να στηρίξουν τους ανθρώπους μας της πρώτης γραμμής, που ρισκάρουν τη ζωή τους για εμάς,. Είναι πατριωτική δουλειά. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής».

Δείτε επίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα – Οι περιοχές που κινδυνεύουν

Loading