(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ευρωεκλογές 2024: Έσπασε το φράγμα των 100.000 εγγραφών για την επιστολική ψήφο

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, με τη Νίκη Κεραμέως να κάνει γνωστό ότι έσπασε το φράγμα των 100.000 εγγραφών στην πλατφόρμα, ενόψει των ευρωεκλογών.

Με ένα σχετικό βίντεο η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρει τη μεγάλη συμμετοχή, ενώ τονίζει ότι η προθεσμία για την εγγραφή στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου εκπνέει στις 29 Απριλίου.

propoli

«Ξεπεράσαμε τις 100.000 εγγραφές στην επιστολική ψήφο. 100.000 Ελληνες πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα είτε σε 114 άλλες χώρες γράφτηκαν για να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές μέσω της επιστολικής ψήφου, μέσω courier δηλαδή που θα στείλουν στις αρμόδιες επιτροπές των δικαστικών. Αν θες και εσύ να ψηφίσεις από το σπίτι σου στις επόμενες ευρωεκλογές είτε ζεις στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό μπορείς να γραφτείς στο epistoliki.ypes.gov.gr μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, καθώς συμμετείχαν την Πέμπτη 18 Απριλίου σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

@n_kerameus Ξεπεράσαμε τις 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου! 10 ημέρες έμειναν ακόμη για εγγραφή στο epistoliki.ypes.gov.gr. #PsifizoMeEpistoliki #ypesgr #fyp ♬ original sound – Niki Kerameus

Οι δύο Υπουργοί ευχαρίστησαν τους Πρέσβεις και τους Πρόξενους για την καίρια συμβολή τους στην κορυφαία αυτή δημοκρατική διαδικασία μέσω, αφενός της ενημέρωσης που προσφέρουν στους απόδημους Έλληνες και αφετέρου στην υποστήριξη που τους παρέχουν για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr.

Επισημάνθηκε η δυναμική των εγγραφών στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, στην οποία, σε δύο μόλις μήνες λειτουργίας, έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ξεπεράσει τους 30.000, αριθμός που ξεπερνάει σημαντικά εκείνο των απόδημων Ελλήνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στις 80 από τις 115 συνολικά χώρες από τις οποίες προέρχονται οι, μέχρι σήμερα, εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, δεν είχε συσταθεί εκλογικό κέντρο στις βουλευτικές εκλογές του 2023, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία. Έτσι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στην Ελλάδα ή σε Πρεσβείες και Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών του Ελληνισμού της Διασποράς.

Οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν μόνο με επιστολική ψήφο

Υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές συνεχίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr έως τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «Οι ευρωεκλογές δεν είναι μία πολυτελής εκλογή. Είναι μία εκλογή που επηρεάζει το μέλλον μας. Η επιστολική ψήφος είναι μία μορφή ενίσχυσης της καθολικής ψηφοφορίας και της Δημοκρατίας στον τόπο και δίνει στον Ελληνισμό της διασποράς τη δυνατότητα να δυναμώσει τη φωνή του».

Από την πλευρά της η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε «Η θετική ανταπόκριση των Ελλήνων εκλογέων στο θεσμό της επιστολικής ψήφου μας συγκινεί και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Κάθε Έλληνας πολίτης που διευκολύνεται στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου μέσω της επιστολικής ψήφου, συνιστά κέρδος για τη Δημοκρατία. Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές και Προξενικές μας Αρχές για τη συμβολή τους στο κρίσιμο αυτό εγχείρημα».

Δείτε επίσης: Ο Στ. Κασσελάκης ζητά από τη ΝΔ να διαγράψει τον Δ. Κυριαζίδη: «Ο πρωθυπουργός δεν χαραμίζει ούτε μια από τις 157 έδρες του»

Loading