(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

“Κλειδώνει” η αύξηση στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο: Θα κυμαίνεται στα 840€ – Τι θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης

Αυξήσεις στον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο και στα επιδόματα, αλλά και μέτρα κατά της ακρίβειας αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα στις 17:00 στη Βουλή, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα κινείται κοντά στα 840 ευρώ (από 780 ευρώ σήμερα), αν και πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν επιβεβαιώνουν το ακριβές ύψος.

propoli

Στον μισθό θα συμπεριλαμβάνεται το επίδομα παιδιού, το οποίο θα είναι επιπλέον 70 ευρώ, δηλαδή ο μισθός θα φτάνει στα 910 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα θα είναι 120 ευρώ για δύο παιδιά και 170 ευρώ με τρία παιδιά.

Σήμερα, σε ετήσια βάση, οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα για νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανέρχονται σε 9.360 ευρώ, στον ιδιωτικό τομέα οι 14 μισθοί των 780 ευρώ οδηγούν σε ετήσιες αποδοχές 10.920 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι ετήσιες αποδοχές στο Δημόσιο για νεοεισερχόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης με ένα παιδί θα είναι επίσης κοντά στα 10.920 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον άξονα Μαξίμου-Υπουργείου Οικονομικών έχουν «κλειδώσει» οι αυξήσεις που θα προβλέπονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο από 1/1/2024, με τον εισαγωγικό μισθό να προσδιορίζεται πλέον στην περιοχή των 840 ευρώ και τις απολαβές των υπαλλήλων να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με το μισθολογικό τους κλιμάκιο. Εκτιμάται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση των μισθών θα ισοσκελίζει την απώλεια των δώρων που έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί από τον δημόσιο τομέα.

Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, επιμένουν ότι υπάρχει και κάποιο μέτρο που ως τώρα δεν έχει διαρρεύσει, μιας και κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τον στενό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που έχει εμπλακεί στη διαμόρφωση της ομιλίας του (Σ. Παπασταύρου, Α. Σκέρτσος, Γ. Βλαστάρης, Γ. Μπρατάκος, Α. Πατέλης). Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σενάριο κάποιο μέτρο που έχει προβλεφθεί για το 2025 να έρθει προς εφαρμογή από το 2024, όπως είχε γίνει στις προγραμματικές του 2019. Άλλωστε, ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας απαιτεί προσεκτικές κινήσεις που δεν θα στείλουν λάθος μήνυμα στις αγορές.

Δείτε επίσης: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός – Οι άξονες της ομιλίας του


Loading