Κώστας Μπακογιάννης: «Πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέοι οι ιστορικοί κινηματογράφοι Ιντεάλ – Άστορ»

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των κινηματογράφων Ιντεάλ και Άστορ πήρε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά τη σημερινή, ανοιχτή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων.

Ο κ. Μπακογιάννης κατέθεσε δημόσια την ομόφωνη θέση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, η οποία έχει εκφραστεί με δύο αντίστοιχα ψηφίσματα, για την κήρυξη διατηρητέων -ως προς τη χρήση- των ιστορικών κινηματογράφων.

propoli
Astor_-_Bakogiannis
Ο Δήμαρχος Αθηναίων στη σημερινή ανοιχτή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο Άστορ

«Είμαστε όλοι εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι -κατά τη χρήση- οι δύο αυτοί ιστορικοί κινηματογράφοι» δήλωσε ο ίδιος στην παρέμβασή του ενώ αντέκρουσε, εμμέσως, και την προ ημερών απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω κινηματογράφοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο σχετικός νόμος προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία επισημαίνοντας: «Θέλω να θυμίσω ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους. Επομένως, υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα υπάρχει διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτόδήδήώσε » ο ίδιος στην παρέμβαση που έκανε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η όλη η συζήτηση που έχει προκληθεί προσφάτως, μετά και την δημοσιοποίηση της εκμίσθωσης, από τον e -ΕΦΚΑ, του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά, όπου στεγάζεται το «Ιντεάλ», για τουλάχιστον 35 έτη, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, σχετίζεται άμεσα με το DNA, τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της: «Ναι, θέλουμε την οικονομική ανάπτυξη. Θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε τους επισκέπτες. Δε θέλουμε, όμως, η Αθήνα να χάσει την ψυχή της. Δε θέλουμε να μετατραπούμε σε μία αρχαιοελληνική Disneyland. Το αντίθετο. Η δύναμή μας είναι η αυθεντικότητά μας και οι μικτές χρήσεις. Δεν ανταγωνιζόμαστε το Ντουμπάι, ούτε θέλουμε μία πόλη απονευρωμένη και ερημοποιημένη. Θέλουμε μια πόλη φτιαγμένη για τον μόνιμο κάτοικο και για αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Και οι κάτοικοι της Αθήνας, όμως, έδωσαν το δυναμικό παρών, το βράδυ της Κυριακής, στο κάλεσμα των κινηματογράφων «Ιντεάλ», «Άστορ», «Ίριδα», οι οποίοι άνοιξαν τις πόρτες ρους προσφέροντας δωρεάν προβολές, προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή τους στο αίτημα της συνέχισης της λειτουργίας τους.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ο γιος της πυροβόλησε την 71χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Χαλκηδόνα

Loading