Η ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, του Βρετανού Πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, καθώς και σειράς άλλων ηγετών ευρωπαϊκών κρατών για την επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης αποτελούν κινήσεις με υψηλό συμβολισμό και ουσία, καθώς ανοίγουν τον δρόμο για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της αδιαλλαξίας.
Η επικαιροποίηση του ψηφίσματος της Βουλής των Ελλήνων του 2015 για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους είναι ένα αναγκαίο βήμα, που θα εκπέμψει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, σημειώνει ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες και επιτακτικές ώστε να προχωρήσει η αναγνώριση, συνοδευόμενη από δεσμεύσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες.
Ο κ. Τσουκαλάς υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να εργαστεί αποτελεσματικά με στόχο τον τερματισμό των πράξεων γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που συντελούνται στη Γάζα, την επανέναρξη της ακώλυτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, την άμεση απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και τον τερματισμό των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Ο ίδιος καταλήγει ότι η λύση των δύο κρατών, μέσα στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη επιλογή για την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια για τους δύο λαούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ