Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη εφαρμογή του πλάνου δράσης για την αξιοπιστία του Συστήματος Καταβολής των Ενισχύσεων και όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Το έγγραφο του Κωστή Χατζηδάκη διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Επίτροπο Γεωργίας και Τροφίμων κ. Κριστόφ Χάνσεν, στις 26 Ιουνίου 2025.
«Το θέμα της συζήτησης ήταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων στις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και η απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης και ενημερώνει ειδικότερα:
«Αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ΑΑΔΕ να αποδείξει πως ικανοποιεί όλα τα σχετικά κριτήρια, αξιοποιώντας τη θεσμική ανεξαρτησία της, την αποτελεσματική οργανωτική της δομή, την αυξημένη τεχνογνωσία της στη διεξαγωγή ελέγχων και το χειρισμό σύνθετων πληροφοριακών υποδομών και συστημάτων». Εντωμεταξύ, θα εφαρμοστεί πλήρως και θα επικαιροποιηθεί, όπου είναι αναγκαίο, το πλάνο δράσης για την αξιοπιστία του Συστήματος Καταβολής των Ενισχύσεων και την ανάκτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της διαπίστευσής του ως Οργανισμού Πληρωμών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ελληνικές αρχές, καταλήγει στο έγγραφό του ο κ. Χατζηδάκης, συνεργάζονται στενά με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη εφαρμογή του πλάνου δράσης και όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται σε αυτό, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε επίσης έγγραφο που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ελέγχου που διενήργησε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγράφοντας σωρεία δυσλειτουργιών και προτάσεις για διορθωτικά μέτρα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά με τη διαδικασία και τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ