Κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνική συνοχή ανέδειξε η πρώτη συζήτηση της πρωτοβουλίας του ΕΛΙΑΜΕΠ εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 

«Σε αναζήτηση ενός νέου Ευρωπαϊκού οράματος: Πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» ήταν το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ την Τετάρτη 15 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, με την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, στο πλαίσιο της νέας του πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης των πολιτών εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

propoli

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στέλιος Κυμπουρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Μυρτώ Κοροβέση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηλίας Κικίλιας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και Μαρία Γιαννακάκη από τη Νέα Αριστερά. Συντονίστρια της συζήτησης, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη εδώ, ήταν η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη

Ο κύριος Κυμπουρόπουλος τόνισε στην εξέλιξη της συζήτησης ότι πρέπει να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να προσελκύσουμε επενδύσεις με νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, να προσφέρουμε ένα εργασιακό περιβάλλον υγιές και ασφαλές. Η εργασιακή φτώχεια είναι ένα ζήτημα που βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη. Μπορεί οι άνθρωποι να εργάζονται, αλλά να μη έχουν απολαβές επαρκείς για μια ποιοτική ζωή,  πράγμα το οποίο ακουμπάει και το δημογραφικό πρόβλημα. Συνέχισε αναφέροντας ότι όταν καταφέρουμε και μιλήσουμε για διασυνοριακή Ένωση των συστημάτων υγείας, τότε θα έχουμε πετύχει πολλά. Τελειώνοντας είπε ότι ένας αδρός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα υγείας, όπου για παράδειγμα μια συνταγογράφηση στην Ελλάδα θα μπορεί εκτελεσθεί στην Ιταλία, αλλά και ο φάκελος του ασθενούς θα είναι προσβάσιμος από τον γιατρό του σε οποιαδήποτε κράτος μέλος. 

Στην ερώτηση που έθεσε η κυρία Λυμπεράκη σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κύριος Κυμπουρόπουλος απάντησε λέγοντας ότι το δημογραφικό πρόβλημα λύνεται με δράσεις ενίσχυσης των νέων που θέλουν να ξεκινήσουν την οικογένεια τους και όχι μέσω του Μεταναστευτικού. Εφόσον εκλεγεί εκ νέου θα διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για τη στέγαση των νέων, όπως δήλωσε.

Η κυρία Κοροβέση τόνισε τη σημασία των ευρωεκλογών του Ιουνίου που θα  κρίνουν αν θα συνεχίσει η Ε.Ε. να λειτουργεί ως πεδίο διεκδίκησης και κατοχύρωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών και δημοκρατίας. Συνέχισε αναφέροντας ότι η σημερινή παγκόσμια συγκυρία χαρακτηρίζεται από δύο πολέμους εν εξελίξει, καθώς και την προοπτική νέας εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι προκλήσεις αυτές επιβάλλουν την ύπαρξη μιας δημοκρατικής, κοινωνικά ισχυρής και πολιτικά ολοκληρωμένης Ευρώπης.
Η κυρία Κοροβέση, απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Λυμπεράκη για το ζήτημα της υγείας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, απάντησε ότι οφείλει η Ευρώπη να επενδύσει στην ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών με την έννοια του «safety» και όχι του «security» στα αγγλικά

Ο κύριος Κικίλιας σημείωσε ότι στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα η δημοκρατία σε πολλές χώρες χάνει έδαφος, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και οι ανισότητες διευρύνονται. Σχεδόν 100 εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. σήμερα.  Η πολιτική αμφισβήτηση και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακραίων δυνάμεων τροφοδοτείται από τη δυσαρέσκεια των αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης κυρίως για την οικονομική τους κατάσταση που επιδεινώνεται, την αβεβαιότητα σχετικά με το αύριο και την έλλειψη προοπτικών για τις νέες γενιές. 

Τόνισε ότι απαιτούνται νέες, ριζοσπαστικές πολιτικές ενίσχυσης της συνοχής, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει η Ευρωπαϊκή Δεξιά που αντιδρά στην αύξηση του προϋπολογισμού, τη μονιμοποίηση του κοινού δανεισμού αλλά και έναντι της δράσης για την κλιματική αλλαγή και ανέφερε ότι ο αυξανόμενος αντι-ευρωπαϊσμός είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών. Η Ευρώπη για να προχωρήσει πρέπει να προωθήσει μια νέα Ευρωπαϊκή Κοινωνική Συμφωνία την οποία θα υπηρετήσει με πολιτική ενοποίηση

Ο κύριος Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το στεγαστικό ζήτημα στην Ε.Ε., επεσήμανε ότι η στέγαση θα πρέπει να θεσμοθετηθεί σαν ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αντίστοιχη χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ένωσης.

Η κυρία Γιαννακάκη τοποθετήθηκε, επίσης, στο θέμα αυτό δίνοντας έμφαση στο ότι η Ε.Ε., σε πλήρη αντίθεση με τις ιδρυτικές της διακηρύξεις, λειτουργεί πρώτιστα ως οικονομική ένωση και δευτερευόντως ως πολιτική, ενώ οι κοινωνικές πολιτικές παραμένουν ακόμη μεγάλα ζητούμενα. Εν συνεχεία, στάθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θετικά της τελευταίας 5ετιας, όπως ανέφερε, και στα παραδείγματα τις Πορτογαλίας και Ισπανίας που καταδεικνύουν ότι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ εποικοδομητικά για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και λοιπών κοινωνικών προβλημάτων, αν οι πόροι του χρησιμοποιηθούν σωστά. 

Σε ερώτηση της κυρίας Λυμπεράκη σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα και τη μετανάστευση, η κυρία Γιαννακάκη απάντησε ότι η μετανάστευση είναι σύμφυτη με την Ιστορία του ανθρώπου, εκλαμβάνεται ως πρόβλημα τους τελευταίους αιώνες που ζούμε σε κράτη-Έθνη ενώ το σύμφωνο για τη Μετανάστευση δημιουργεί προβλήματα, αντί να λύσει, και αντίκειται σε βασικά σημεία της Σύμβασης της Γενεύης.

To ΕΛΙΑΜΕΠ με τη συνδρομή της Παπαστράτος, εταιρείας που διαχρονικά πράττει ως ένας υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης, ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να κινητοποιηθούν και να δώσουν δυναμικά το «παρών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 στις 18:00 θα λάβει χώρα η δεύτερη εκδήλωση, με θέμα: «Πράσινη Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή: Πιο γρήγορα, πιο φιλόδοξα, πιο εντατικά» με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία, Ιφιγένεια Μουμτζή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Μανιάτη από  του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νικήτα Μυλόπουλο από τη Νέα Αριστερά και Πέτρο Κόκκαλη από το ΚΟΣΜΟΣ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Σχετικά με το ΕΛΙΑΜΕΠ 
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988.
Αποστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι η επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο πεδίο της ευρωπαϊκής, εξωτερικής και ευρύτερα δημόσιας πολιτικής, και την εμπέδωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.
Σκοπός του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι να τροφοδοτεί τη δημόσια σφαίρα με επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής, και να προσφέρει μια διαρκή, ανοιχτή πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που εντάσσονται στους τομείς των ενδιαφερόντων του.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ προωθεί τις αξίες του δημοκρατικού πλουραλισμού, έναν ορθολογικό και ψύχραιμο δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις, την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, και τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ελλάδας.
Για επικοινωνία με το ΕΛΙΑΜΕΠ: Μαρίνα Κοντοπούλου, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων, τηλ 2107257124, [email protected]

Σχετικά με την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ  
H Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων χωρίς καύση και τσιγάρων στην Ελλάδα εδώ και εννέα δεκαετίες. Η εταιρική πορεία της Παπαστράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βιομηχανίας, την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην κοινωνία. Το 2017, η εταιρεία γύρισε σελίδα στην ιστορία της και, με μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν της PMI δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο. Τον Ιούλιο του 2020 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αδειοδότησε το IQOS ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η νέα αυτή τεχνολογία είναι διαθέσιμη σε 84 χώρες, την έχουν επιλέξει περίπου 28,6 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 500.000 στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της Παπαστράτος, η εταιρεία ανακοίνωσε τη στρατηγική της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την επόμενη πενταετία. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και νέα μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, η οποία ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023, η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα, μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσε το εξαγωγικό έργο της εταιρείας, φτάνοντας σε ετήσια αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ. Με επενδύσεις που από το 2017 έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, η Παπαστράτος δημιουργεί αξία, τόσο για την εταιρεία, τους ανθρώπους της όσο και για το περιβάλλον και την κοινωνία. Το εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης, οι επανειλημμένες βραβεύσεις ως Best Work Place και Top Employer και η πιστοποίησή της ως η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary και ως η πρώτη “ Smoke-Free” εταιρεία στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης της Παπαστράτος. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εταιρείας μπορείτε να δείτε στο www.papastratosmazi.gr. 
Για επικοινωνία με την εταιρεία: Κατερίνα Χατζοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Μedia Relations & Content, Παπαστράτος, τηλ. 210 419 3000 [email protected],  Άκης Κελέσης, Account Director αία relate, τηλ. 210 7418935, [email protected]

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading