Παρεμβάσεις σε έξι θεματικές έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Μέσων Ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη νέα στρατηγική της ΕΕ στον τομέα του Πολιτισμού, τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και στη σχέση των ΜΜΕ με τη δημοκρατία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λίνα Μενδώνη, στη συζήτηση για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της υιοθέτησης της πρωτοβουλίας, καθώς προβλέπει την αξιολόγηση των συστημάτων λογοδοσίας και τη στήριξη ευρωπαϊκών πολιτιστικών έργων. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει αμέριστα το σχέδιο Συμπερασμάτων, θεωρώντας κρίσιμη την πρόσβαση στην ανοιχτή και ελεύθερη ενημέρωση.
Στη συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα AgoraEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2028-2034, η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τη στήριξή της, τονίζοντας την ανάγκη ενός φιλόδοξου προϋπολογισμού και σύστασης Γραφείων σε κάθε χώρα-μέλος.
Στη διάρκεια του Συμβουλίου, η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν ένα σχέδιο για τον εξευρωπαϊσμό του δικτύου ARTE, το οποίο η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ενωσιακών πόρων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η σύγκρουση στη Γάζα, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υπουργός υπογράμμισε ότι η ελευθερία της τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς αποτελεί θεμέλιο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
