Μ. Βαρβιτσιώτης: Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια των πολιτών της

Εκδήλωση για την επέτειο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών Ελλάδας-ΕΕ και Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο – Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»  δηλώνει “είναι το καταλληλότερο, αμεσότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο” για να απαντήσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν.

«Ζητάμε από τους πολίτες να μιλήσουν για την επόμενη μέρα. Τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, έχουν το ευρωπαϊκό δημοκρατικό βήμα να συνδημιουργήσουν», υπογραμμίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης 

propoli

Τονίζει: «Οι Βρυξέλλες πρέπει να σωπάσουν και να ακούσουν».

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης, «στις 28 Μαΐου 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο την συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και άλλαζε τη μοίρα του Έθνους μας για πάντα. Την προσεχή Πέμπτη, στον ίδιο ιστορικό χώρο, υποδεχόμαστε την Ευρωπαϊκή ηγεσία για να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια κοινής ευρωπαϊκής ζωής».

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση για την επέτειο 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε και τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην οποία θα παρευρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στο άρθρο του αναφέρεται στο πώς η Ελλάδα αυτές τις τέσσερις δεκαετίες «μεγάλωσε και ωρίμασε, παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή», καθώς «απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο κράτος δικαίου, αναπτύχθηκε οικονομικά κι έγινε πυλώνας ασφάλειας με λόγο στις διεθνείς εξελίξεις».

«Η ένταξη της Ελλάδας σηματοδότησε τη μεταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από γεωγραφικό χώρο σε γεωπολιτική οντότητα», σημειώνει

Προσθέτει πως η χώρα μας «υπήρξε διαχρονικά δραστήρια εντός της Ένωσης και άφησε τη σφραγίδα της σε ιστορικές πολιτικές», όπως η διεύρυνση, η ένταξη της Κύπρου, η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ενώ πάλεψε για τις πολιτικές συνοχής από τα ΜΟΠ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης, περιφρούρησε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα και στην πανδημία πρωτοστάτησε για τον ευρωπαϊκό εμβολιασμό και το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.

«Η Ελλάδα, παρότι έφτασε στα πρόθυρα της οριστικής ρήξης με την Ένωση, επέλεγε πάντα “περισσότερη Ευρώπη”», υπογραμμίζει και επισημαίνει πως στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη δημιουργηθεί ψηφιακές υποδομές, για να διευκολύνουν τον πανελλαδικό διάλογο.

Παράλληλα η Ελλάδα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για μια Ευρώπη ασφαλή, φιλική, με δυνατότητες απασχόλησης, “πράσινη” ανάπτυξη, ψηφιακό μέλλον.

«Η Ελλάδα με τη θεσμική εμπειρία των 40 ετών, τα μαθήματα των πρόσφατων κρίσεων, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και την διακηρυγμένη βούληση της κυβέρνησης μπορεί να γίνει και πάλι η κινητήρια δύναμη που θα τη βοηθήσει να υλοποιήσει τον νέο της ρόλο», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος υποστηρίζει, «Για να το πετύχει, όμως, χρειάζεται να ακουστεί δυνατά και η φωνή των πολιτών της. “Το μέλλον είναι στα χέρια σου”».

Δείτε επίσης: Βαρβιτσιώτης: Δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading