Μαρία Σπυράκη: Ευελιξία στη χρήση πόρων και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα σε πληγείσες περιοχές

Αυξημένη δράση από την ΕΕ, ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και τήρηση των δεσμεύσεων για απόδοση του 30% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση, ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια της συζήτησης για τις καταστροφές που έπληξαν το καλοκαίρι κράτη μέλη της ΕΕ και, γενικότερα, την ανθεκτικότητα της ΕΕ.

«Έχουμε συμφωνήσει το 30% των πόρων του προϋπολογισμού 2021-2027 να διατίθεται σε πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε η δέσμευση να γίνεται πράξη», σημείωσε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής, απευθυνόμενη και στον επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, που ήταν παρών στη συζήτηση. 
Η κ. Σπυράκη τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας της ΕΕ και να υπάρχει ευελιξία στη χρήση πόρων για έργα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι δασικές πυρκαγιές στη Θράκη. Περιγράφοντας τις «πρωτοφανείς καταστροφές» που έγιναν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πως «η κλιματική κρίση στην Ελλάδα αποτυπώθηκε ως τραγωδία στη Θεσσαλία και τη Θράκη» και πως «ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς πληγώθηκε βαριά, περιουσίες καταστράφηκαν, όπως και η αυτονομία της τροφοδοσίας της χώρας».
Στην παρέμβασή της, ανέδειξε την ανάγκη «για σύγχρονες υποδομές και έργα υψηλών προδιαγραφών για αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα» και τόνισε πως «είναι προφανές ότι τα έργα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ανθεκτικότητα» και ότι «χρειαζόμαστε ενιαίες υψηλές προδιαγραφές ανθεκτικότητας και έλεγχο των έργων επί του πεδίου».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Σπυράκη επικεντρώθηκε στην ομιλία της σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, ανέδειξε την ανάγκη ευελιξίας στη χρήση πόρων για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, καθώς, όπως είπε, «χρειαζόμαστε ευελιξία στη χρήση των πόρων, αποκατάσταση των πληγέντων και των περιοχών που καταστράφηκαν». Δεύτερον, τόνισε την ανάγκη για περισσότερους πόρους, καθώς «οι  πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αρκούν» και ζήτησε ανακατεύθυνση των πόρων που προέρχονται από τη Συνοχή και το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα υποδομών και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Οι πόροι της Συνοχής και του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να επανακατευθυνθούν σε έργα υποδομής και σε αυτό να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με χαμηλότοκα δάνεια», όπως είπε. Και τρίτον, αναφερόμενη «στις ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», που ήταν «αποτέλεσμα των ορθών επιλογών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κόπων των πολιτών», κάλεσε «τους εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψουν τη διολίσθηση της Ελλάδας λόγω της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».
«Η Ελλάδα κατέκτησε μόλις πριν από μια εβδομάδα την επενδυτική βαθμίδα, επισφραγίζοντας την ορθότητα του σχεδίου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβραβεύοντας τους κόπους των πολιτών μας», είπε και αμέσως προσέθεσε: «Είναι χρέος όλων των εταίρων και συμμάχων να μην επιτρέψετε τώρα να διολισθήσει η Ελλάδα σε περιπέτειες, επιχειρώντας να επουλώσει τα τραύματα που προκάλεσε η καταστροφή». 

propoli

Δείτε επίσης: Στέφανος Κασσελάκης: Στα Ιωάννινα θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 13/9 ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Loading