Μέρκελ σε Μπάιντεν: Σκεπτικισμός για διαμάχη με τον αγωγό Nord Stream 2

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – Εξέφρασε τον σκεπτικισμό της σχετικά με την επίλυση του θέματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η καγκελάριος Μέρκελ στο περιθώριο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε:

propoli

«Θα συζητήσω το θέμα με τον Μπάιντεν αυτήν την Πέμπτη. Δεν νομίζω όμως ότι θα έχει εξευρεθεί μέχρι τότε κάποια λύση, αλλά θα υπάρξουν σημαντικές συζητήσεις για την επεξεργασία μιας κοινής θέσης».

Ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, η οποία απορρίπτεται από τις ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία.

 Ο Ζελένσκι ο οποίος ζήτησε και πάλι εγγυήσεις για τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας του., δήλωσε, «Η χώρα μου βλέπει την ασφάλειά της να απειλείται από το γερμανορωσικό σχέδιο», Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της συμπερίληψης των ΗΠΑ στο «σχήμα της Νορμανδίας».

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να συμπεριληφθούν στην αναζήτηση λύσης με κάποια άλλη μορφή», δήλωσε ο Ζελένσκι όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η Μέρκελ είπε με την σειρά της ότι «αν γινόταν ξανά συνάντηση στο πλαίσιο αυτό (του σχήματος της Νορμανδίας), φυσικά το θέμα της ενέργειας θα ήταν επίσης ένα σημαντικό θέμα για εμάς. Ωστόσο, η επίσημη συμπερίληψη ενεργειακών θεμάτων θα υπερέβαινε το πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας του Μινσκ για τον κατευνασμό της διαμάχης στην περιοχή. Η Γερμανία και η Γαλλία συμμερίζονται (πάντως) την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου».

Δείτε επίσης: Στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη η Μέρκελ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading