Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, επισήμανε τις μεγάλες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, τονίζοντας ότι «είναι μια θητεία με ουσία, μια θητεία η οποία συνιστά ευκαιρία για τον στρατευμένο, για την οικογένειά του, για την αγορά εργασίας, για την πατρίδα μας». Στο πλαίσιο της επίσκεψής του την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) στον Αυλώνα, ο υπουργός ενημερώθηκε για την υλοποίηση των μέτρων της Νέας Θητείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε επίδειξη των διαδικασιών υποδοχής και εκπαίδευσης της 2026 Α΄ ΕΣΣΟ, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, όπως πυρ και κίνηση με πραγματικά πυρά. «Η θητεία μέχρι τώρα, τη λέμε αγγαρεία, στην πραγματικότητα είναι παρωδία», υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «παριστάνουν τους στρατιώτες και παριστάνουμε ότι εκπαιδεύονται».
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν πολίτες που να μπορούν να υπηρετήσουν την πατρίδα τους και εξέφρασε την ελπίδα του να επισκεφτεί όλα τα Κέντρα εκπαίδευσης. Αξιολογώντας την πρόοδο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «όλοι οι Έλληνες ξέρουμε ότι η θητεία μέχρι τώρα ήταν μια “θητεία-αγγαρεία”».
Επιπλέον, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη μεταρρύθμιση στο εφοδιασμό και την τροφοδοσία των στρατευμένων, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε δημιουργήσει έναν νέο Κανονισμό που θα ελεγχθεί αυστηρά από τη Γενική Επιθεώρηση Στρατού».
Κλείνοντας, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε την πεποίθηση ότι «η Πατρίδα μας θα αποκτήσει έναν Στρατό Πολιτών αντάξιο της μεγάλης στρατιωτικής της παράδοσης», υποσχόμενος αυστηρούς ελέγχους στη διαδικασία της μεταρρύθμισης.
![]()

