EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Το «παρών» είναι… απών

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ασχολήθηκε κυρίως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της χώρας μας με Ιταλία και Αίγυπτο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε. Εγείρεται λοιπόν το εύλογο ερώτημα: εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πώς δικαιολογείτε το ‘παρών’ ως προς την επίσημη θέση του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Μας κατηγορείτε ότι μιλάμε με δύο γλώσσες. Εσείς μιλάτε με δύο γλώσσες, διότι αυτή τη στιγμή υποκύπτετε στα δικά σας εσωτερικά διλήμματα και στις δικές σας εσωτερικές αντιφάσεις».

Τόνισε επίσης ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εθνικά ωφέλιμη τη συμφωνία με την Αίγυπτο, συνυπολογίζοντας πως στέλνει μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες στην περιοχή, ενώ ακούγονται και φωνές όπως αυτή του τέως υπουργού Εξωτερικών που αμφισβητεί τη συμφωνία την οποία ο ίδιος διαπραγματευόταν. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν πάντοτε το ίδιο και δεν άλλαξε ποτέ», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης: «Κάντε το βήμα υπέρβασης»

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν καλύτερο η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί» από την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί τότε θα είχε προηγηθεί του Τουρκολυβικού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε.

Κάλεσε, μάλιστα, και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης ώστε να υπάρχει εσωτερική συνέχεια σε όσα λέει αλλά και προκειμένου τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες επιμέρους διαφορές, που η κυβέρνηση έχει καταγράψει.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το «παρών» είναι… απών και προχώρησε σε αντιδιαστολή με τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο στηρίζει τις συμφωνίες παρά τις επιφυλάξεις του.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κριτική για έλλειψη εθνικής στρατηγικής»

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής. «Ακούω κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση ότι η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή την κριτική όταν η πολιτική μας παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πίσω από τα λόγια τις κορώνες και τους αντιπολιτευόμενους τόνους δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά και αυτό ισχύει και για την κ. Γεννηματά που λέω. Πρώτο σκέλος της στρατηγικής μας οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες. Δεύτερο η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων. Αν χρειάζονται κάποιες επιπλέον θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να αναλάβουμε αυτές τις θυσίες για να θωρακίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις. Τρίτος άξονας ως προς τις συζητήσεις μας με την Τουρκία δεν έχω ακούσει κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Λέμε είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία και να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από κει που σταμάτησαν το 2016 για ένα και μόνο ζήτημα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Μπορεί να είναι μία θέση που δεν είναι ακόμη εύπεπτη στην κοινή γνώμη και μπορεί να ερεθίζει ορισμένους που είναι εξοικειωμένοι με άλλες πιο μαξιμαλιστικές θεωρήσεις, άρα υπάρχει συμφωνία υπάρχει εθνική γραμμή στο ζήτημα αυτό», επισήμανε με νόημα.

Τέλος, σχολίασε και την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για πολυμερή διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι είναι ενδιαφέρουσα, όμως σκοντάφτει στο γεγονός της μη αναγνώρισης από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατικής οντότητας. «Αν είναι διατεθειμένος ο Τούρκος πρόεδρος να συζητήσει με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ως πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας ως της μονής κρατικής οντότητας που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε τέτοια συζήτηση, εάν πει το ναι, τότε ενδεχομένως η πρόταση σας να έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο – Από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Loading