Μνήμη και ευθύνη: Κ. Τασούλας για την 82η επέτειο της σφαγής του Διστόμου

Μνήμη και ευθύνη: Κ. Τασούλας για την 82η επέτειο της σφαγής του Διστόμου

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας για την 82η επέτειο της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «χρέος μας απέναντι σε αυτήν την υπέρτατη θυσία είναι η μνήμη και η ευθύνη», προσθέτοντας πως «ο χρόνος δεν παραγράφει το έγκλημα και η ιστορία δεν ξεχνά». Υπογράμμισε την ανάγκη να θυμόμαστε ώστε να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον, ενώ επεσήμανε ότι οι επανορθώσεις για τα βάρβαρα εγκλήματα παραμένουν ζωντανές και ισχυρές για την ελληνική Πολιτεία.

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο των θυμάτων, ο κ. Τασούλας δήλωσε: «Σήμερα, στο Δίστομο Βοιωτίας, οι σημαίες είναι μεσίστιες και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Σαν σήμερα, πριν 82 χρόνια, ο γερμανικός στρατός κατοχής διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού».

Επίσης, αναφέρθηκε στα ονόματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και υπογράμμισε την αποκρουστική θεωρία της συλλογικής ευθύνης που είχε υιοθετήσει το ναζιστικό καθεστώς. Τόνισε ότι οι επανορθώσεις παραμένουν ενεργές και η ευθύνη μας είναι να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων, διασφαλίζοντας ότι τέτοιες θεωρίες δεν θα επικρατήσουν ξανά στον κόσμο.

Loading

Play