«Συνεχώς βλέπουμε τα ολιγοπώλια να γίνονται πιο ισχυρά, βλέπουμε καρτέλ σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πάντα θύμα είναι η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι Έλληνες. Ολιγοπώλια στις ιδιωτικές εταιρείες υγείας, ολιγοπώλια στις τράπεζες, ολιγοπώλια στην ενέργεια, ολιγοπώλια στα ακτοπλοϊκά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τίποτα.», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ρύθμισης για τις τραπεζικές χρεώσεις.
«Επί εποχής σας έχουν κλιμακωθεί οι ολιγοπωλιακές πρακτικές. Και τι κάνετε; Τους τροχονόμους των ισχυρών. Άτολμες παρεμβάσεις, βολικές αποφάσεις, ημίμετρα και ειδικά για τις τράπεζες.», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επικαλούμενος διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδας. Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τα κέρδη των τραπεζών από τις χρεώσεις και τις πρωτοβουλίες που πήρε το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα, εξήγησε τους λόγους και το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί όλα τα κόμματα ένα μέτρο-μήνυμα: Όσο τα παίρνετε άδικα από τον λαό που σας κράτησε όρθιες, τόσο εμείς θα ερχόμαστε με εφάπαξ φορολόγηση για να παίρνουμε τα χρήματα πίσω. Για να αλλάξετε στάση απέναντι στους πολίτες.», είπε και αντέκρουσε την κριτική της κυβέρνησης περί λαϊκισμού από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Μας είπατε λαϊκιστές. Είπατε ότι αυτά δεν γίνονται. Τα έκανε η Ισπανία με τη Σαντατέρ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης μη συγκρουστεί, μη γίνει κακός, μην τα χαλάσει με τους τραπεζίτες, με τους ολιγάρχες. Όταν έφερε η κυβέρνηση μέτρα, επειδή είμαστε και ρεαλιστές και αξιόπιστοι σας προειδοποιήσαμε ότι φέρατε ημίμετρα, που δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Έφερε αποτέλεσμα; Όχι. Ποιος είχε δίκιο; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης;», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.
Κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι σύρετε από τις τράπεζες και με τη ρύθμισή της κάνει ένα «νέο δειλό βήμα, -δεν έχουμε εμείς θέμα να το ψηφίσουμε-, αλλά εμείς προτείνουμε ένα γενναίο βήμα, ένα ριζοσπαστικό βήμα, που, όπως πέρυσι το Δεκέμβρη μας περιφρονήσατε και σήμερα είστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες, σας καλούμε να σας γίνει το μάθημα πάθημα, να μην μας περιφρονήσετε ξανά, να στηρίξετε τη δική μας τροπολογία, για να αλλάξει κάπως και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών», όπως είπε.
Συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει λύσεις που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, όμως για να εφαρμοστούν χρειάζεται βούληση και αίσθηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών. «Γιατί εμείς έχουμε μια ιδεολογία που ξεχωρίζει το καλό από το κακό, όπως πρέπει να έχει και κάθε άνθρωπος». Επέκρινε τον πρωθυπουργό ο οποίος, όπως είπε στη χθεσινή συνέντευξή του, «δεν γνωρίζει πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία εβδομάδα διακοπές». «Δεν έχει αυτήν την αγωνία ο κ. Μητσοτάκης; Η αδυναμία τού ελληνικού λαού να μπορεί να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, εικονοποιεί την πολιτική σας.», προσέθεσε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, δίνοντας παράλληλα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται όσοι δυσκολεύονται να πάνε διακοπές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γενίκευσε την επίθεσή του στο Μέγαρο Μαξίμου και την «παρέα Μητσοτάκη για τον τρόπο που κυβερνά». «Βλέπει ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση με ευαισθησία απέναντι στους θεσμούς και τις ανισότητες; Για την ποιότητα της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα; Απ’ τη μια ο Πλεύρης να μειώσει το φαγητό. Δεν γνώριζε χθες ο κ. Μητσοτάκης τα περί αντικατάστασης πληθυσμού και διάφορες άλλες ακροδεξιές ανοησίες; Δεν γνώριζε πόσοι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές;», σημείωσε και ισχυρίστηκε πως δείχνουν «τη βαθύτερη νοοτροπία αυτού του κλειστού συστήματος εξουσίας που είναι πρωταγωνιστής στη διαφθορά και την ατιμωρησία, δείχνοντας ότι δεν νιώθει τι πέρασε ο λαός δέκα χρόνια μνημονίων».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την «αδιανόητη συμπεριφορά» που επιδεικνύει και υπερασπίστηκε την αξία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου, τονίζοντας: «Απέναντι σε αυτό έχετε εμάς. Και την αντίληψή μας για την ποιότητα δημοκρατίας, την ποιότητα δημοσίου διαλόγου και το σεβασμό στη δημοκρατία». Κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα είναι μια μέρα πολύ σημαντική για την ιστορία μας».
Στη συνέχεια, στις παρεμβάσεις και απαντήσεις του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει με απλά μαθηματικά και την αποτυχία την πληρώνει ο ελληνικός λαός. «Έχω τον λόγο που σας αξίζει, τον λόγο που αξίζει σε μια κυβέρνηση που εκβιάζει δημοσίως δημοσιογράφους, όταν τους πληρώνει και τους ασκούν κριτική». Σημείωσε ότι «η δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη είναι των Ελλήνων, ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ