Ν. Κακλαμάνης: Σημαντικές αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής έως τον Μάρτιο

Ν. Κακλαμάνης: Σημαντικές αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής έως τον Μάρτιο

Οι τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν νωρίτερα από την Ολομέλεια είναι, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής, περιορισμένες και αποσκοπούν στο να κάνουν πιο λειτουργικές τις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Κεντρική πρόθεση είναι να δίνεται η δυνατότητα λόγου σε περισσότερους βουλευτές, οι οποίοι είτε χάνουν το δικαίωμά τους είτε υποχρεώνονται να μιλούν πολύ αργά, λόγω της κατάχρησης του χρόνου από άλλους ομιλητές.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι επίκειται ευρεία αλλαγή του Κανονισμού, την οποία προσδιόρισε χρονικά στην άνοιξη του 2026. Μέχρι τότε, αναμένεται να έχει αρχίσει και η προετοιμασία αναθεώρησης του Συντάγματος ή τουλάχιστον να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους τα κόμματα, που θα περιλαμβάνουν και τη θεσμική λειτουργία της Βουλής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπάρχων Κανονισμός δημιουργήθηκε επί Γιάννη Αλευρά από τον Αριστόβουλο Μάνεση, όταν η Βουλή είχε τέσσερα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και τον τότε Συνασπισμό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι χτυπάτε ανοιχτή θύρα όταν όλοι συμφωνείτε ότι πρέπει να γίνει μια γενικότερη αναθεώρηση του Κανονισμού. Υπογράμμισε ότι, παρά τις αλλαγές, θα παραμείνουν και διατάξεις που είναι «πολύ καλές».

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι θα ακολουθήσει προεργασία από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Βουλής και η προτεινόμενη αναθεώρηση θα δοθεί στα κόμματα για ευρεία διαβούλευση, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι τρεις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν αφορούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία και όχι στη θεσμική λειτουργία της Βουλής.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στους βουλευτές σχετικά με το δικαίωμα λόγου, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι, εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, όλοι οι βουλευτές έχουν εκφράσει παράπονα για τους «ατέρμονες μονολόγους» που γίνονται καθημερινά στη Βουλή. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα ένιωσε αρκετά περίεργα με τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν σχετικά με την πρώτη αλλαγή (σ.σ. κόφτης). Εξήγησε επίσης ότι θα υπάρξει ανοχή 25% στο χρόνο ομιλίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο συνολικός χρόνος επαρκεί και αν θα περιληφθεί στην μεγάλη αναθεώρηση του Κανονισμού. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, το μέτρο θα ισχύσει χωρίς εξαίρεση, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο αρχηγό κόμματος και όλους τους υπουργούς.

Loading

Play