Να δημοσκοπεί κανείς ή να μη δημοσκοπεί – Συμπεράσματα από τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ

Γεγονός είναι ότι 14 στις 17 δημοσκοπήσεις όχι μόνο απέτυχαν να αποτυπώσουν τα τελικά ποσοστά, αλλά έδειχναν πρώτο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης γεγονός είναι ότι η δημοσκόπηση της politic που προηγήθηκε των εσωκομματικών εκλογών ΚΙΝΑΛ είναι αυτή που αποτύπωσε τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, όπως ακριβώς προέκυψε από την κάλπη

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη του νέου προέδρου και η μεγάλη διαφορά ποσοστών – σχεδόν 10 μονάδες- που χωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Γιώργο Παπανδρέου σημάδεψαν τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 37,11%, ο Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 27,06%.

propoli

Τι συμπεράσματα εξάγουμε λοιπόν από τη διαδικασία των εσωκομματικών του ΚΙΝΑΛ;

  • Οι δημοσκόποι δέχονται άλλο ένα χαστούκι και καλό είναι να αναθεωρήσουν τις μεθόδους τους και κάποιοι από αυτούς τις σκοπιμότητές τους.
  • Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές δείχνει ότι ο κόσμος είναι θυμωμένος με την κυβέρνηση και κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Έξι άνδρες υποψήφιοι. Μάλιστα. Πού είναι οι γυναίκες σε ένα κόμμα που υποτίθεται ότι είναι σύγχρονο;
  • Η μεγάλη συμμετοχή ενισχύει τη συνοχή του κόμματος για λίγο καιρό. Καθώς όλοι βλέπουν πως το ΚΙΝΑΛ ξαναμπήκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως η συνεκτική ουσία μεταξύ στελεχών και ομάδων και θα προσφέρει κάποια πρόσκαιρη τουλλάχιστον γαλήνη στη νέα ηγεσία.
  • O Nίκος Ανδρουλάκης είναι καθ’ οδόν να γίνει ο πρώτος αρχηγός κονοβουλευτικού κόμματος που δεν θα είναι ο ίδιος -μέχρι νεωτέρας- στη Βουλή
  • Αν ο Παπανδρέου δεν εκλεγεί την Κυριακή μια πολιτική οικογένεια-δυναστεία κλείνει τον κύκλο της.
  • Η μεγάλη συμμετοχή ενισχύει τη νομιμοποιητική βάση του νέου προέδρου, όποιος κι αν είναι αυτός.
  • Οι πολίτες, σε μεγάλο βαθμό, έχουν βαρεθεί όσους εκφράζουν το πολιτικό κατεστημένο.
  • Ο Λοβέρδος, ήταν το κρυφό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα αποτελούσε το δεκανίκι της, σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ανδρουλάκης δεν θα της δώσει αυτό το στήριγμα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν θα το δώσει και στον Σύριζα.

Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου: Η άποψή σας μετράει στην έρευνα του politic για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ στον β΄γύρο εκλογών

Loading