Νέα…απειλή από την Τουρκία: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Δεν αποσύρεται από τις διεκδικήσεις της η Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη στο εθνικό δίκτυο TRT και ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά, τότε η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

propoli

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Απόστείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε ο όρος» δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: «Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα λέει πως αισθάνεται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στα νησιά νησί; Δεν λέει την αλήθεια. Πάντα λέει ε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνη. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

«Δεν υποχωρεί η Τουρκία από καμία διεκδίκησή της»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε πως η γειτονική χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από τα όσα διεκδικεί στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, πετώντας «βολές» προς Ελλάδα και Κύπρο ότι παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ. Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Η Ε/Κ και η Ελλάδα παραβίασαν την υφαλοκρηπίδα μας εννέα φορές.

Aliri

Κάποιες φορές μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας, με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Αν αφορά επιστημονική έρευνα μόνο εάν συνεργαστούν με την Τουρκία και πάρουν άδεια μπορεί να προχωρήσει. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Δείτε επίσης: Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία δεν θα πάψει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο»

Loading