Οι δηλώσεις Πλεύρη για τη μετανάστευση προκαλούν ανησυχία στη Νέα Αριστερά και εγείρουν ζητήματα θεσμικής νομιμοποίησης. Στη Βουλή, ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, φέρνει στο προσκήνιο τις προκλητικές δηλώσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, που προαναγγέλλουν έναν φρικτό θάνατο για τους μετανάστες, καθώς και μια κόλαση για αυτούς στην Ελλάδα. Ο κ. Ηλιόπουλος αναδεικνύει το ζήτημα της ηθικής και θεσμικής νομιμοποίησης ενός υπουργού που έχει εκφέρει δημόσιες δηλώσεις με σαφές ρατσιστικό περιεχόμενο.
Η Νέα Αριστερά, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει την παλιότερη τοποθέτηση του κ. Πλεύρη σε εκδήλωση του ακροδεξιού περιοδικού Patria το 2011, όπου ισχυρίστηκε ότι η φύλαξη των συνόρων απαιτεί θυσίες. Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την επικίνδυνη κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου και τις συνέπειές του στην πολιτική του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από ένα άτομο που έχει προτρέψει σε παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διεθνούς νομιμότητας θεωρείται από τη Νέα Αριστερά ως σοβαρή θεσμική εκτροπή. Η Πατησίων τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει κόλαση για κανέναν άνθρωπο.
Η ερώτηση του Νάσου Ηλιόπουλου προς τον υπουργό, αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική που προωθεί, τονίζει την ανάγκη για διαφάνεια και εγγυήσεις σχετικά με τις πρακτικές που θα εφαρμοστούν, οι οποίες θα πρέπει να συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr